1.3.17

Κάθε φορά τα ίδια…



Σε κάθε τριήμερο και αργία, ανθρώπινες ζωές χάνονται στην άσφαλτο, άλλοτε με τραγικό τρόπο, όπως στο δυστύχημα στη Θήβα κι άλλοτε χωρίς να δίνουμε καν σημασία στις συνθήκες, καταγράφοντας απλώς τα θύματα.



Αλλά φταίει μόνο ο οδηγός, που έχει πιει, ή οδηγά με υπερβολική ταχύτητα, με φθαρμένα λάστιχα, ή με λιγότερη προσοχή; Ή φταίμε κι εμείς που τα θεωρούμε πλέον όλα αυτά φυσιολογικά και δεν συμβάλουμε όλοι, στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι, επειδή θα το απαιτήσουμε...



«Με προσπέρασε με υπερβολική ταχύτητα», δηλώνει οδηγός που τον προσπέρασε η Πόρσε, αλλά δεν θεώρησε σκόπιμο να καλέσει στο τηλέφωνο την Τροχαία για να καταγγείλει το γεγονός και να προλάβει ενδεχομένως ένα πιθανό δυστύχημα. Σε άλλες χώρες, αυτό αποτελεί αυτονόητη διαδικασία και κοινωνικό καθήκον.
Αλλά και η ίδια η αστυνομία, δεν έχει προσαρμοστεί στους σύγχρονους κανόνες οδικής ασφάλειας που απαιτούν απόλυτη επαγρύπνηση στις περιόδους που έχουμε μαζικές εξόδους στις εθνικές οδούς.
«Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Πάρτε κι εσείς τα δικά σας» ανέφερε το σλόγκαν της ΕΛ.ΑΣ. για το τριήμερο των Αποκριών, αλλά η παρουσία της αστυνομίας στις εθνικές οδούς ήταν και πάλι περιορισμένη και αρκέστηκε στον ρόλο του απλού θεατή.
Πότε σταμάτησε η Τροχαία, αυτοκίνητο που έτρεχε υπερβολικά στην Εθνική Οδό. Και τι κυρώσεις του επέβαλε;
Ο οδηγός της Πόρσε φαίνεται ότι έτρεχε υπερβολικά για πολλά χιλιόμετρα, αλλά δεν τον αντιλήφθηκε κανένα από τα περιπολικά που υποτίθεται ότι επόπτευαν την κίνηση;
Και μπορεί να έτυχε να μην τον αντιλήφθηκαν. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι μισοί έλληνες οδηγούν πλέον μιλώντας στο κινητό τους, αλλάζοντας ξαφνικά λωρίδες κυκλοφορίας;
Δεν έχουν αντιληφθεί ότι σε ώρες απαγόρευσης, κινούνται νταλίκες στις εθνικές αρτηρίες;
Δεν έχουν αντιληφθεί τα «ράλι» που γίνονται κάθε σαββατοκύριακο στην Ποσειδώνος από οδηγούς που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές; Έγινε μια επιχείρηση στην Βάρκιζα προ ημερών και από το επόμενο Σαββατοκύριακο, οι  «κούρσες» ξανάρχισαν.
Τα αλκοτέστ περιορίστηκαν. Οι έλεγχοι των οδηγών που μιλούν στο κινητό δεν άρχισαν ποτέ…
Πότε άραγε θα έλθει η ώρα που θα αντιληφθούμε όλοι πως πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί με όσους κρατούν τιμόνι, χωρίς την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτεί η οδήγηση;
Γιατί όλοι συζητούσαμε χθες στο σαρακοστιανό μας γεύμα το δυστύχημα της Θήβας, αλλά θα το ξεχάσουμε κι αυτό σε λίγες μέρες, μέχρι να συμβεί το επόμενο.
Με την αφέλεια και την άνεση, ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε μας ή σε δικούς μας ανθρώπους…

Βασίλης Χιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου