13.3.17

Τα είδη του συριζαίου ψηφοφόρου…



Ο ΝΥΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ
- Ο σανοφάγος: είναι η αγαπημένη μας κατηγορία και η top φαντασίωσή μας, να ονειρευόμαστε ότι περιτριγυριζόμαστε από σανοφάγους. Οι πραγματικοί σανοφάγοι όμως, τύπου συντρόφισσα Άντζυ κ Ραλλία, αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο ποσοστό κ πρόκειται είτε για κλινικές περιπτώσεις, είτε για φανατικά ιδεοληπτικούς ανθρώπους, που η Αριστερά ή το μίσος τους για τη Δεξιά τους έχει στραβώσει τόσο, που δε βλέπουν μπροστά τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι μετά το δημοψήφισμα του τραγικού Ιουλίου του 2015, η κατηγορία αυτή έχει σχεδόν εκλείψει.




- Ο συμφεροντολόγος: μόνο σανοφάγοι δεν υπάρχουν σε αυτήν την κατηγορία. Είτε πρόκειται για διαπλεκόμενους επιχειρηματίες (που για να μιλάμε σωστά με όλες τις κυβερνήσεις υπήρχαν αλλά πλέον έχουν κάνει πάρτυ), είτε για δημοσίους υπαλλήλους, είτε για ανθρώπους άχρηστους, που δεν θα τους προσλάμβανε κανείς να κρατήσουν περίπτερο ούτε για ½ ώρα, και ξαφνικά βρέθηκαν με θεσάρες και αστρονομικό μισθό κάπου κάπως στο Δημόσιο…


Και φυσικά και δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ΣΥΡΙΖΑ, η γενική τάση όμως είναι αυτή, μιας και έχει εδραιωθεί η άποψη ότι ο Κυριάκος θα αρχίσει να απολύει κατά χιλιάδες ενώ με το ΣΥΡΙΖΑ αν όχι να κερδίσουν, τουλάχιστον όμως δεν θα χάσουν «από τα κεκτημένα» τους.
Το χαρακτηριστικό όμως αυτής της κατηγορίας δεν είναι πως «δεν βλέπουν» την καταστροφή που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το χαρακτηριστικό είναι ότι το στενό ατομικό τους συμφέρον προέχει της οποιασδήποτε καταστροφής, και αν υποστούν ποτέ τις συνέπειες, αυτό θα συμβεί πολύ μα πολύ μακροπρόθεσμα. Οπότε δεν ιδρώνει το αυτί τους από την όποια «καταστροφολογία» και «τρομολαγνεία» που αφορά την ελληνική οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η στήριξή τους στο κόμμα είναι πλήρως συνειδητή και σταθερή και για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Ο ΠΡΩΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ (δύσκολη κατηγορία να εντοπιστεί γιατί ουδείς το παραδέχεται ότι τους ψήφισε)
- Ο «δεν τους ψήφισα αλλά………»: πίσω από αυτήν τη φράση βρίσκεται πάντα ένας πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, που απλά δεν τολμάει να το παραδεχτεί φάτσα- φόρα μετά από όλα όσα έχουν γίνει, και προσπαθεί να βρει ελαφρυντικά για όσους την πάτησαν. Πίσω από αυτό το «αλλά» μπορεί να κρύβονται τα πάντα, από το ότι πχ ο Τσίπρας πούλησε καλά ψέματα μέχρι το ότι και «οι ξένοι» έχουν ευθύνες.
- Αυτός που νύχτα-μέρα βρίζει το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα: μην ξεγελιέστε. Άνθρωπος που βρίζει το ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εορτής δεν βρήκε για τον οποιονδήποτε λόγο «το φως του», ούτε κατάλαβε ξαφνικά πώς λειτουργεί η οικονομία και οι διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί. (Κάποιοι λίγοι που την πάτησαν και τον είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2014 το λάθος τους το κατάλαβαν μέσα στους επόμενους 2- 3 μήνες max, δε χρειάστηκε η κατάσταση να φτάσει στο δημοψήφισμα, πόσω μάλλον στις εκλογές του 2015). Πρόκειται για ανθρώπους που ψήφισαν τιμωρητικά προς τους Σαμαροβενιζέλους, και πάλι τιμωρητικά θα ξαναψηφίσουν, γιατί απογοητεύτηκαν που ο γάιδαρος τελικά δεν πέταξε. Ακόμα κι αν ψηφίσουν ΝΔ, δεν θα το κάνουν επειδή έχουν πειστεί για την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων και περιορισμού του κρατισμού, αλλά θα το κάνουν από αντίδραση στο κόμμα που τους έταξε τα πάντα και τους τα πήρε όλα.
- Ο «και οι προηγούμενοι ίδιοι ήταν»: ο κλασσικός μ@λ...... που λόγω εγωισμού δεν θα παραδεχτεί ποτέ το λάθος του, οπότε και τα ισοπεδώνει όλα, ή αυτός που θεωρεί ότι από τη στιγμή που το παραμυθάκι του εύκολου δρόμου κατέρρευσε, δεν υπάρχει νόημα σε τίποτα. Πιθανότερη επιλογή για τις επόμενες εκλογές η αποχή.
- Αυτός που λέει τον Τσίπρα «προδότη»: και φυσικά στρέφεται σε παρόμοιους ή χειρότερους λαϊκιστές, τύπου Σώρρα, Λαφαζάνη, Χρυσή Αυγή, που βλέπει τη δραχμή ως σωτηρία για να γλιτώσουμε «από τη λιτότητα και τα μνημόνια». Κάθε χαρακτηρισμός αυτής της κατηγορίας είναι περιττός.
Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, όπως όταν μια γυναίκα παρατάει αυτόν που καθημερινά την κάνει μαύρη στο ξύλο, και ή τα φτιάχνει με τον κολλητό του, που δεν είναι τέτοιος μεν, αλλά για του «την σπάσει», ή επιχειρεί να τον δικαιολογήσει, ή τα φτιάχνει με κάποιον παρόμοιο ή κλείνεται σε μοναστήρι «επειδή όλοι οι άντρες το ίδιο είναι», δε σημαίνει ότι κατάλαβε το σφάλμα της, έτσι και σε αυτόν που δε θα ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη.
Sorry αλλά τα κριτήρια βάσει των οποίων διαλέγεις γκόμενο/α και ψηφίζεις, ή τα έχεις από την κούνια σου ή δεν θα τα αποκτήσεις ποτέ…

Martita Palla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου