13.3.17

Η κατάρρευση απομακρύνει τις εκλογές…



Κάθε νέα δημοσκόπηση, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μερικά σκαλιά χαμηλότερα.Η επιρροή του στην κοινωνία έχει μειωθεί δραματικά και ένα εντυπωσιακό στοιχείο σ αυτό είναι πως η εξέλιξη αυτή έχει συμβεί σε σχετικά μικρό πολιτικό χρόνο. Μέσα σε περίπου ενάμισι χρόνο-από τις τελευταίες εκλογές-οι καμπύλες των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως αδυνατεί να διατηρήσει το 50% των ψηφοφόρων εκείνων των εκλογών.

 
Το 2019 και βλέπουμε...

Η παραδοχή αυτή δεν χωράει αμφισβητήσεις, δεν υπάρχει εταιρεία μέτρησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης που να δείχνει κάτι διαφορετικό. Ο συνδυασμός αυτός (πολιτική καθίζηση σε μικρό σχετικά χρόνο), δεν έχει πολλά προηγούμενα στην μεταπολίτευση. Όλα τα κόμματα που κέρδιζαν την εξουσία παρά την φθορά που είχαν, δεν έχαναν με τόσο θεαματικό τρόπο την επιρροή τους σε τόσο χρόνο. Δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να χάνουν το 50% της εκλογικής δύναμής τους, ούτε μετά την συμπλήρωση κυβερνητικής τετραετίας…



Η νέα δημοσκόπηση (της Opinion Poll για τον Ελεύθερο Τύπο) με την διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος να φτάνει τις 16,5 μονάδες, απλά επιβεβαιώνει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία μας έχουν προιδεάσει πολλές άλλες μετρήσεις πριν.Οι οποίες μετρήσεις έχουν δείξει και ίσως πιο ενδιαφέρον στοιχείο. Ο,τι είναι ελάχιστες έως μηδενικές οι πιθανότητες επανόδου στον ΣΥΡΙΖΑ έστω ενός μικρού μέρους των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν τον Σεπτέμβριο του 2015.
Πολλοί βλέποντας αυτή την εικόνα κατάρρευσης, εκτιμούν πως αυτή μας φέρνει πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές. Πιστεύω ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όσο καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ και διευρύνεται η ψαλίδα από την Ν.Δ., τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για εκλογές σε σύντομο χρόνο. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος (και οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες), δεν θα οδηγηθούν έτσι εύκολα σ ένα πολιτικό στραπάτσο. Και αντικειμενικά, δεν έχουν λόγο για να το κάνουν. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουν (και η ελπίδα όπως είναι γνωστό πεθαίνει τελευταία) πως θα κερδίσουν πολιτικό χρόνο ικανό να βελτιώσει την επιρροή τους στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κομμάτων εξουσίας που πίστευαν σε θαύματα.
Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι πως όσο οι εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούνται σε ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα, τόσο απομακρύνονται οι πιθανότητες για εκλογές.

Γιάννης Παντελάκης

1 σχόλιο:

  1. Απόλυτα σωστή η τοποθέτηση σου όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών. Αριστεροί; είναι όχι κορόϊδια...
    Ούτε περίπτερο δεν μπορούν για 1 ώρα να κρατήσουν θα αφήσουν τα 7000,00 τον μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή