12.8.17

Αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη!



Πρέπει να ήταν τον χειμώνα που μας πέρασε, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι οδηγός είδε αγριογούρουνο στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης. Φανταστείτε ένα δρόμο σαν την Περιφερειακή Καρέα – Αλίμου. Μας φάνηκε τερατολογία. Ναι μεν ξέραμε ότι υπάρχουν αγριογούρουνα γύρω από τη Θεσσαλονίκη (στο δάσος του Χορτιάτη, όπου μάλιστα στήνονταν παράνομα καρτέρια αγριογούρουνων), αλλά όχι κι ότι πιστεύαμε ποτέ στην πιθανότητα να εμφανιστούν στις αυλές σπιτιών στο Πανόραμα ή στην Άνω Τούμπα.




Οι φωνές, όμως, περί αγριογούρουνων σε κατοικημένες περιοχές, πύκνωσαν. Ναι, υπάρχουν, εμφανίζονται στο Πανόραμα, στο Ασβεστοχώρι και το Χορτιάτη, σε κατοικημένες περιοχές, κοπάδια ολόκληρα! Πού βρέθηκαν, όμως, τόσα αγριογούρουνα;


Ακούστε και φρίξτε: από το 2011, λόγω διακοπής επιχορήγησης, έκλεισαν μονάδες εκτροφής ημίαιμων αγριογούρουνων. Τα ζώα απελευθερώθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, ενώ αποτελούν προστατευόμενο είδος και το κυνήγι τους υπόκειται σε σοβαρούς περιορισμούς. Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει και κυκλοφορεί σε κοπάδια ένας ανεξέλεγκτος αριθμός αγριογούρουνων, κάνοντας επιθέσεις σε οικόσιτα ζώα και καλλιέργειες.
Και οι αρμόδιοι τι κάνουν; Τίποτα, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Απευθύνει τη διαμαρτυρία του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε επιστολή του προς τους ανωτέρω ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν –εν έτει 2017- ανενόχλητα κοπάδια αγριόχοιρων μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να σκορπούν την ανησυχία στους κατοίκους, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες αν και ενημερώθηκαν δεν αντιδρούν. Ζητά δε από τους αρμόδιους να τον ενημερώσουν για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν, έτσι ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι από τις επιθέσεις, αλλά και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

«Είναι δείγμα των πολύ χαμηλών αντανακλαστικών της ελληνικής πολιτείας να μην μπορεί να αντιμετωπίσει οργανωμένα τέτοια φαινόμενα», λέει ο δήμαρχος, ο οποίος καταγγέλλει ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους αρμόδιους δεν υπάρχει καμιά αντίδραση. «Ζητάμε άμεσα να ληφθούν όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να μην έχουμε ατυχήματα αλλά και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία καθώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν μεταδιδόμενες στον άνθρωπο ασθένειες».
Μέρα με την ημέρα, λοιπόν, ανακαλύπτουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να μας εκπλήξει, διότι όλα είναι δυνατά. Ακόμα και κοπάδια αγριογούρουνων που μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών του Πανοράματος.

Χριστίνα Ταχιάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου