21.9.17

Κερδάμε και στους πλειστηριασμούς ακινήτων…



Ένα κλικ από τον υπολογιστή θα είναι αρκετό για να γίνει, ενδεχομένως από το προσεχή Νοέμβριο, ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου καθώς τότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.





Το μέτρο που αποτελεί και μνημονική υποχρέωση αλλάζει τα δεδομένα καθώς αυξάνει τις ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί από μια σε τρεις, παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτούς ακόμα και ενδιαφερομένων από το εξωτερικό ενώ αντί να πηγαίνει ο συμβολαιογράφος στο Ειρηνοδικείο, η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με ένα τρόπο αδιάβλητο από το γραφείο του…


Για τους δανειολήπτες ή τους οφειλέτες σε βάρος των οποίων γίνεται ένας πλειστηριασμός εκτός από το ότι η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με τα δικαιώματα τους Δηλαδή απαιτείται δικαστική απόφαση, ή δικαστική διαταγή, που θα βεβαιώνει την ύπαρξη και το ύψος του χρέους και ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί πριν τις δικαστικές σε βάρος του. Ο πλειστηριασμός δεν θα μπορεί να γίνει νωρίτερα των 7 μηνών από την κατάσχεση του ακίνητου ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα ακόμα και την ημέρα του πλειστηριασμού ο οφειλέτης να τον σταματήσει εφόσον εξοφλήσει την υποχρέωσή του.
Συμφώνα με τις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών. Κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, σύμφωνα με τους όρους αυτού, εφόσον έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το πληρεξούσιο μέχρι ώρα 3 μ.μ, δύο εργάσιμες ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού.
Η κατάθεση της εγγύησης και του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος θα γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που θα διατηρείται σε ελληνική τράπεζα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα διορίζει με ηλεκτρονική δήλωση αντίκλητο που θα κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης διαφορετικά αντίκλητος θα θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης του πλειστηριασμού.
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου και κατά την διάρκεια του θα υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Στα ηλεκτρονικά συστήματα θα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές και με την υποβολή της προσφοράς, οι υποψήφιοι πλειοδότες θα ενημερώνονται αμέσως από τα συστήματα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και ότι αυτή έχει καταγραφεί. Ο υποψήφιος πλειοδότης θα ενημερώνεται επίσης για την κάθε μεγαλύτερη υποβληθείσα προσφορά.
Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δηλαδή από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 θα δίνεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών. Μάλιστα για κάθε προσφορά που θα υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, θα δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις θα μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.
Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών θα ανακοινώνεται και το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού και όσοι θα έχουν λάβει μέρος θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα .Μάλιστα ο υπερθεματιστής θα έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό.
Τέλος ,κανένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν θα μπορεί να γίνει στο διάστημα από 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών.

Δήμητρα Σκούφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου