9.10.17

Ο Μαδούρο τρολάρει τον Τραμπ… (αλλά κινδυνεύει).

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro «τρολάρισε» χθες τον Donald Trump, ευχαριστώντας τον για την σκληρή κριτική που του ασκεί, καθιστώντας τον, όπως είπε γελώντας,  παγκοσμίως διάσημο!



«Είναι τιμή μου», είπε, «να με αναφέρει καθημερινά, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί  ο επικεφαλής της αμερικανικής αυτοκρατορίας… μάλλον κάτι σωστό κάνω»! Την παραπάνω δήλωση έκανε στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, επιστρέφοντας από επίσημο ταξίδι στην Ρωσία, Τουρκία, και Λευκορωσία…


Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ καταγγέλλουν συνεχώς την Βενεζουέλα ως μια διεφθαρμένη και καταπιεστική δικτατορία, επιβάλλοντας όλο και περισσότερες κυρώσεις σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μαδούρο, και απαγορεύοντας κάθε είδους εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές με το Καράκας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ένας επιχειρηματίας που αποφάσισε να πολιτευτεί, ασκεί συνεχή κριτική στον Μαδούρο και στο σοσιαλιστικό του κόμμα, τόσο δημοσίως, όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις του με άλλους αρχηγούς κρατών. Και όπως λέει ο Μαδούρο: «Ο Τραμπ έχει μετατραπεί στον ηγέτη της βενεζουελανής αντιπολίτευσης».
«Με έχει κάνει παγκοσμίως διάσημο. Κάθε φορά που αναφέρει το όνομά μου, με λατρεύουν πιο πολύ», πρόσθεσε, τονίζοντας πως στα πρόσφατα ταξίδια του του έγινε λαμπρή υποδοχή από τους λαούς χωρών που έχουν και αυτές τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Όπως είπε, είχε μια ιδιωτική συνάντηση διάρκειας μιάμιση ώρας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο οι συναλλαγές του πετρελαίου της Βενεζουέλας να γίνονται στο εξής με βάση το ρούβλι, εξαιτίας των αμερικανικών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων. «Ένας νέος κόσμος ανοίγει για τη χώρα μου χάρη στις κυρώσεις του Τραμπ» είπε, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του οι εμπορικές συναλλαγές του Καράκας να γίνονται στο εγγύς μέλλον με ευρώ, γεν, και με το ρούπι.
Την 15/10 η κυβέρνηση Μαδούρο έχει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις προγραμματισμένες εκλογές για κυβερνήτες πολιτειών. Ο Μαδούρο εκμεταλλεύτηκε την τηλεοπτική του εμφάνιση για να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους για σαμποτάζ των δημοσίων υπηρεσιών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αναφέροντας ως παράδειγμα την κοπή καλωδίων ρεύματος.
Στην εν λόγω τηλεοπτική εμφάνιση, δίπλα στον Μαδούρο ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tareck el Aissami, που ανέφερε ότι ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευση συνελήφθη ως ένοχος έκρηξης που συνέβη στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν μερικούς μήνες, και η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό επτά αστυνομικών.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση της χώρας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση συνηθίζει να κατηγορεί αθώους ακτιβιστές και να σκηνοθετεί σκευωρίες εναντίον τους, «φυτεύοντας» εκρηκτικά, όπλα, και χρήματα, και εφευρίσκοντας διασυνδέσεις τους με εγκληματίες του ποινικού δικαίου, έτσι ώστε να δικαιολογήσει την πολιτική τους δίωξη.
Τέλος, σύμφωνα με το NBC, μια ένωση δημοσιογράφων της Βενεζουέλας ανέφερε πως η Εθνοφρουρά του Μαδούρο έχει συλλάβει τρεις αλλοδαπούς δημοσιογράφους, ανάμεσά τους έναν Ιταλό και έναν Ελβετό, που έκαναν ρεπορτάζ για τις φυλακές. Η δίκη τους θα γίνει σε μερικές ημέρες. Την σύλληψη του Ελβετού πολίτη επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι αρμόδιοι του Καράκας δεν έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο.

S.A.


Σημ. Ο- Μήπως να ετοιμάζεται ο Μαδούρο για καμιά αμερικανική εισβολή; Την τελευταία φορά που κάποιος αρχηγός πετρελαιοπαραγωγού χώρας συζητούσε το ενδεχόμενο να αρχίσει να πουλάει το πετρέλαιό της όχι με δολάρια αλλά με ρούβλια, τον φάγανε λάχανο. Το όνομά του; Σαντάμ Χουσείν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου