9.10.17

Χριστόφορος Κολόμβος και πολιτική ορθότητα…

Μήπως ήρθε η ώρα για τους Αμερικάνους να πουν ένα οριστικό arrivederci  στον Χριστόφορο Κολόμβο; Αυτόν που (έτσι πιστεύεται) ανακάλυψε την Αμερική;



Εδώ και καιρό στην Αμερική υπάρχει μια τάση να αποκηρύσσεται ο «ιμπεριαλιστής» Κολόμβος και αντί να τιμάται η μνήμη του κάθε χρόνο με την «Ημέρα του Κολόμβου», να τιμούνται οι ερυθρόδερμοι ιθαγενείς με μια «Ημέρα Ιθαγενών»…


Το εν λόγω κίνημα που υποστηρίζει την αλλαγή έχει κερδίσει πολύ έδαφος σε περιοχές των ΗΠΑ, όπως π.χ. το Λος Άντζελες το οποίο μέχρι στιγμής είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής που τον περασμένο Αύγουστο αποφάσισε  να μην τιμάει πια τον Κολόμβο, αλλά τα θύματα της αποικιοκρατίας, δηλαδή τους γηγενείς Ινδιάνους.
Προχθές το ίδιο αποφάσισε και η πόλη Όστιν του Τέξας (εκεί που είχε πάει ο Μπαρουφάκης τον Αλέξη κάποτε για να αναλύσει το όραμα του σε ντόπιους αριστερούς αγελαδάρηδες), ακολουθώντας ανάλογες αποφάσεις του San Francisco, του Seattle, και του Denver.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν εξοργίσει τους πάμπολλους Ιταλοαμερικανούς της Αμερικής, που απορούν γιατί και πως έχει πάψει να γιορτάζεται η μνήμη του συμπατριώτη τους που άνοιξε την Βόρειο Αμερική στον κόσμο, και όπως λένε η κατάργηση της γιορτής, που σε ένα μεγάλο βαθμό την θεωρούν εθνική τους γιορτή, είναι πολιτισμικά προσβλητική για αυτούς.
Όπως λέει θυμωμένος ο Basil Russo, πρόεδρος της οργάνωσης Italian Sons and Daughters of America, «εμείς οι Ιταλοί περάσαμε δύσκολα σε αυτή τη χώρα εδώ και εκατό χρόνια. Η Ημέρα του Κολόμβου είναι η μέρα που γιορτάζουμε αυτό που είμαστε… τώρα μας την καταργούν».
Η συζήτηση για την ιστορική παρακαταθήκη του Ιταλού εξερευνητή έχει απασχολήσει τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό, αλλά πρόσφατα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, ειδικά μετά από την θανατηφόρα βία που ξέσπασε σε περιοχές του Νότου (Βιρτζίνια) μετά από μια ανάλογη απόφαση στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας, να απομακρυνθούν τα μνημεία και τα αγάλματα διάσημων στρατηγών του Νότου της εποχής του εμφυλίου πολέμου.
Τέλος, στην πόλη Άκρον του Οχάιο, μια ψηφοφορία που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα για το αν θα πρέπει να καταργηθεί η Ημέρα του Κολόμβου, προκάλεσε ένα τεράστιο φυλετικό χάσμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου κόντεψε να πέσει ξύλο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προσκληθούν επαγγελματίες σύμβουλοι διαχείρισης συγκρούσεων για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Σολομώντεια λύση φαίνεται να βρήκαν οι τοπικοί άρχοντες της πόλης Salt Lake, οι οποίοι αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να συνεχίσουν να γιορτάζουν την Ημέρα του Κολόμβου…  μαζί όμως με την Ημέρα Ιθαγενών»! Ή όπως θα έλεγε κάποιος πολιτικά ορθός, γιορτάζουν την μνήμη του θύτη με αυτήν των θυμάτων τους… ταυτόχρονα.
Και που είσαι ακόμα, θα συμπλήρωνα ο ποταπός.


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου