27.7.19

Και πως θα ζήσουμε χωρίς τσιγάρο;


Ωραία ξεκίνησε ο Κυριάκος, δεν λέω. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, αν και κατακαλόκαιρο, και όπως όλα δείχνουν έχει και τη θέληση και την ικανότητα να προχωρήσει σε αλλαγές που θα επαναφέρουν τη χώρα στη κανονικότητα.
Μια ευχάριστη δηλαδή εξέλιξη μετά τα σχεδόν πέντε χρόνια που ζήσαμε σε συνθήκες υπαρκτού σουρεαλισμού.





Ελπίζω πως θα διατηρήσει αυτή τη φόρα, και πως η νέα κυβέρνηση δεν θα κλατάρει κατά το φθινόπωρο, τότε που οι υπουργοί της θα πάσχουν ήδη από υπερκόπωση ενώ τα τσακάλια της αντιπολίτευσης θα έχουν επιστρέψει φρέσκα και μαυρισμένα, έτοιμα να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο: Στείρα αντιπολίτευση, και άρνηση για την άρνηση.
Να μη ξεχνάμε πως η μαγιά του 31% που διατηρεί ο Σύριζα στην κοινωνία του δίνει φτερά…



Από κει και πέρα,  δεν μπορώ παρά να εκπλαγώ με την εμμονή του πρωθυπουργού στο να απαγορεύσει το κάπνισμα.
Λες και δεν έχουν προτεραιότητα χίλια δυο άλλα προβλήματα, πολύ πιο σημαντικά.
Και επίσης να μη ξεχνάμε ότι ο εν λόγω αντικαπνιστικός νόμος ισχύει στην χώρα μας από το μακρινό 2009, τότε που το Πασόκ του ΓΑΠ κυβερνούσε με ένα τρομακτικό για σήμερα ποσοστό της τάξης του 44%.
Κάτι που μου θυμίζει το σοφό αξίωμα ότι ο μόνος νόμος που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένας νόμος που να επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων.
Και όμως… οι Έλληνες συνεχίζουν να καπνίζουν σχεδόν παντού, αρειμάνια, και οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
Εκτός κι αν λέγοντας ελέγχους εννοούμε το ντου που κάνουν που και που κάτι κλιμάκια σε μαγαζιά, ρίχνοντας πρόστιμα σε καταστηματάρχες, οι οποίοι βεβαίως αν τολμήσουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα στα μαγαζιά τους κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού θα χάσουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους.
Και εν πάση περιπτώσει, ότι και να λέμε, υπάρχει ελπίδα να απαγορευτεί ποτέ το κάπνισμα στα μπουζουκτσίδικα  (κωλάδικα); Ας είμαστε ρεαλιστές.
Φαντάζεστε τον Μήτσο τον υδραυλικό, χαράματα σε πρώτο τραπέζι πίστα, να ακούει Καρρά, να πίνει τα Τζόνια του, να χαμουρεύεται τη Σούλα την βοηθό πιστολάκι, να της πετάει στη μούρη τις γαρδένιες του, αλλά να μην καπνίζει;
Τι θα κάνει δηλαδή; Θα μασάει μαστίχα Χίου… ή θα σνιφάρει άνιθο;
Είναι δυνατόν;
Για να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός στα σκυλάδικα, θα χρειαστεί η παρουσία δυο διμοιριών ΜΑΤ έξω από το καθένα. Εκτός κι αν κατά τη νεοελληνική συνήθεια, αλλού ισχύει ο νόμος κι αλλού δεν ισχύει (βλ. άβατα Ρομά, Εξαρχείων, κλπ).
Τι να λέμε;
Θα χορεύει ο άλλος τη ζεμπεκιά του, θα ρίχνει τις αντρίκιες στροφές του, θα τον χειροκροτεί από κάτω η μπίμπο του με το ντεκαπέ μαλλί, και θα πει στην ορχήστρα «μισό λεπτό διάλειμμα παρακαλώ, να πάω έξω να κάνω ένα σέρτικο»…
Ή θα είναι ο άλλος στην πλατεία του χωριού, φτιαγμένος, ακούγοντας τα κλαρίνα του, και κολλώντας 20ευρα στη μούρη του οργανοπαίχτη, αλλά δεν θα καπνίζει μη τυχόν και τον γράψει… ποιος;
Η δημοτική αστυνομία του χωριού;
Η κανονική αστυνομία; Εδώ γελάμε.
Σε ληστεύουν, καλείς το 100 και ίσως (ίσως λέμε) έρθει μετά από 2 ώρες για να καταγράψει το συμβάν, αλλά θα έρχεται για να γράψει τον Σούλη που καπνίζει παίζοντας την πρέφα του στο καφενείο;
Ας σοβαρευτούμε. Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας θέλει το τσιγάρο του. Είναι το μόνο πράγμα που του έμεινε, αφού λόγω κρίσης τα σκυλάδικα που λέγαμε υπολειτουργούν, και δόξα τω Θεώ παρά την βαριά φορολόγησή του, στη χώρα μας παραμένει προσιτό.
Προσφέροντας δισεκατομμύρια στην εθνική οικονομία.
Πάντως, ο Κυριάκος, αν και εμμονικός επ’ αυτού,  έχει δίκιο, και ως ορθολογιστής του εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτό το ζήτημα, κι αν τυχόν καταφέρει να απαγορεύσει το κάπνισμα τότε μην εκπλαγείτε αν δείτε κανένα κόμμα θεριακλήδων με βασική ατζέντα του αυτό ακριβώς το θέμα.
Πρώτος θα πάω να γραφτώ μέλος του, και στο ενδιάμεσο θα οργανώνω βραδιές αντίστασης στο πλυσταριό της ταράτσας μου, όπου διάφοροι ομοιοπαθείς «αντιστασιακοί» θα μαζευόμαστε να καπνίσουμε, και να ακούμε Ντόιτσε Βέλλε και αντάρτικα…
Εκεί θα μας καταντήσουν οι ανάλγητοι ξενέρωτοι φιλελέδες.

Strange Attractor

4 σχόλια:

  1. Ελπίζω σ' αυτό ακριβώς το ζήτημα να αποτύχει παταγωδώς. Έτσι θα αναγκαστεί να φέρει έναν λογικό νόμο που είτε θα επιτρέπει μαγαζιά για καπνιστές είτε χώρους για καπνιστές. Διαφωνώ με αυτόν τον νόμο όχι μόνον επειδή είμαι καπνιστής αλλά και επειδή σιχαίνομαι το κράτος-μπαμπάκα στις περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω σ' αυτό ακριβώς το ζήτημα να αποτύχει παταγωδώς. Έτσι θα αναγκαστεί να φέρει έναν λογικό νόμο που είτε θα επιτρέπει μαγαζιά για καπνιστές είτε χώρους για καπνιστές. Διαφωνώ με αυτόν τον νόμο όχι μόνον επειδή είμαι καπνιστής αλλά και επειδή σιχαίνομαι το κράτος-μπαμπάκα στις περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οφειλουμε ανυπακοη σε καθε μετρο κατοχικων κυβερνησεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδω εχουν καταστραφει τα παντα το τσιγαρο τον μαρανε τον καραγκιοζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή