27.7.19

Τραμπ εναντίον Μακρόν…


Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε χθες να πάρει μέτρα εναντίον της Γαλλίας, επειδή ο Μακρόν θέλει να φορολογήσει τους ιντερνετικούς κολοσσούς, όπως π.χ. την Google, την Amazon, και το  Facebook.





Δεν παρέλειψε μάλιστα να υποτιμήσει και τα γαλλικά κρασιά (αν και ο ίδιος δεν πίνει αλκοόλ) γράφοντας στο αγαπημένο του Τουίτερ: «Πάντα πίστευα πως το αμερικανικό κρασί είναι πολύ καλύτερο από το γαλλικό»!



Εν πάση περιπτώσει, η Γαλλία θέλει να επιβάλλει έναν «ψηφιακό φόρο» στις εταιρίες που χρησιμοποιούν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του διαδικτύου με σκοπό το κέρδος, πουλώντας online διαφήμιση.
Πρόκειται στην ουσία για ένα νόμο που θέλει να βάλει φρένο σε διάφορες πολυεθνικές οι οποίες αποφεύγουν την φορολόγησή τους, στήνοντας τις έδρες τους σε κράτη της ΕΕ με χαμηλή φορολογία.
Προς το παρόν, πολλές τέτοιες εταιρίες δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους στις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη εμπορική απήχηση και κερδοφορία.
Όπως όμως λέει ο Τραμπ, αν κάποιος πρέπει να φορολογήσει τους αμερικανικούς κολοσσούς, τότε αυτός θα είναι η ίδια η Αμερική και κανένας άλλος.
Και απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο λέει: «Σύντομα θα ανακοινώσουμε την αυστηρή αντίδρασή μας απέναντι στη γαλλική αυτή ανοησία».
Πάντως ο νέος γαλλικός νόμος δεν στοχοποιεί αποκλειστικά τις αμερικανικές εταιρίες, αλλά όλες εκείνες τις «ψηφιακές» εταιρίες που κερδίζουν ετησίως πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ, με τα κέρδη τους στη Γαλλία  να ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το όριο υπάρχει στον νόμο έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο για νέες εταιρίες να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά.
Ο Τραμπ όμως αντιδρά ισχυριζόμενος πως το αντικείμενο των εταιριών που πλήττει ο νόμος είναι αυτό στο οποίο οι κυρίαρχες εταιρίες στον κόσμο είναι αμερικανικές. Έδωσε μάλιστα εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσο αυτός ο γαλλικός νόμος είναι παράλογος και αποτελεί διάκριση κατά των ΗΠΑ περιορίζοντας το εμπόριό της.
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει στον πρόεδρο να επιβάλλει δασμούς στα γαλλικά προϊόντα.
Ο εκπρόσωπος τύπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, όταν υπάρχουν οικονομικές διακρίσεις κατά της χώρας μας».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου