6.8.19

Ο Τραμπ απασφάλισε εναντίον του Μαδούρο…


Χθες συνέβη κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 1980.
Την ώρα που εμείς απολαμβάναμε το «γελαστό παιδί» να τα χώνει στον Κυριάκο από του βήματος της βουλής, ντυμένος μάλιστα σαν Αργεντίνος ζιγκολό του μεσοπολέμου, να τον κατακεραυνώνει για το πώς δεν έκανε την χώρα μας ακόμη Ελβετία, αν και πέρασε σχεδόν έναν μήνας από τότε που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία… εκείνη την ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε το «πάγωμα» όλων των οικονομικών συναλλαγών με το δημόσιο της Βενεζουέλας, καθώς και το πάγωμα όλων των περιουσιακών της στοιχείων στις ΗΠΑ.





Μια κίνηση που βάζει τη Βενεζουέλα στην ίδια μοίρα με τη Κούβα, τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα, και το Ιράν…


Μια κίνηση που έχει να γίνει από τη δεκαετία του ’80, τότε που η Ουάσιγκτον είχε κάνει κάτι παρόμοιο με τον Παναμά του Νοριέγκα (ακολούθησε εισβολή) και τους Σαντινίστας της Νικαράγουα.
Το «πάγωμα» αυτό, με βάση Προεδρικό Διάταγμα, αφορά στην πλήρη απαγόρευση αμερικανικών εταιριών ή και φυσικών προσώπων να συναλλάσσονται με το δημόσιο της Βενεζουέλας, και ισχύει από χθες το βράδυ.
Δεν είναι ένα απόλυτο εμπορικό εμπάργκο, αφού δεν απαγορεύει τις συναλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα της Βενεζουέλας, αλλά είναι εξίσου σκληρό, και έχει στόχο να γονατίσει την οικονομία της χώρας «παράδεισου» του Μαδούρο.
Σαν μέτρο ήταν φυσικό επακόλουθο, αφού η Ουάσιγκτον έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό τον Χουάν Γκουαϊντό ως τον ηγέτη της Βενεζουέλας, στα πλαίσια της πολιτικής, και όχι μόνο, πίεσης για την απομάκρυνση του Μαδούρο.
Παράλληλα, το μέτρο αυτό πλήττει και άλλες επιχειρηματικές οντότητες εκτός ΗΠΑ, αλλά και κράτη,  που συνεχίζουν να στηρίζουν και να συναλλάσσονται με το καθεστώς Μαδούρο.
Ο τελικός στόχος είναι να διακοπούν οι οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν, και της Κούβας με το Καράκας, αφού αν συνεχιστούν ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να «παγώσουν» τα κεφάλαια αυτών των χωρών που βρίσκονται εντός της Αμερικής.
Και πως δικαιολογεί ο Τραμπ αυτό το μέτρο; Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «συνεχιζόμενη κατάχρηση εξουσίας» και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του καθεστώτος Μαδούρο.
Η κυβέρνηση του Καράκας δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα, κάτι που αναμένεται από ώρα σε ώρα, αλλά αυτός που απάντησε είναι ο Γκουαϊντό, που είναι μέσα στη τρελή χαρά, δηλώνοντας ότι έτσι προστατεύεται επιτέλους η πετρελαϊκή εταιρία CITGO, με έδρα το Τέξας, η οποία αποτελεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό κεφάλαιο της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, και την οποία προσπαθούσε να «ξεπουλήσει» για idiotele;iw λόγους ο Μαδούρο!

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου