5.8.19

Μεγάλες Αλήθειες – Χοντρά Ψέματα – ενίοτε και… Photoshop!


Αλήθειες ανάμικτες με ψέματα γεμίζουν πια την καθημερινότητά μας. Ας κάνουμε λοιπόν, μια πρόχειρη συγκομιδή, μόνο τις τελευταίες μέρες...
·       Λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί, ότι ουσιαστικά το τρίτο Μνημόνιο του Τσίπρα ήταν αχρείαστο το 2015, αφού η Ελλάδα ήταν τότε έτοιμη να βγει από τα μνημόνια.
Αυτό είναι αλήθεια! Αλλά ο κ. Μοσκοβισί, τα λέει τώρα. Ή μάλλον τα έχει ξαναπεί, αλλά τώρα τα προβάλλει. Γιατί τώρα τελειώνει η θητεία του στην Κομισιόν. Ενώ επί τέσσερα χρόνια στήριζε την κυβέρνηση Τσίπρα σκανδαλωδώς!
Δεν λέει όμως μόνο αλήθειες, «απερχόμενος», ο κ Μοσκοβισί. Λέει ακόμα και κάποια ψεματάκια!
Που δεν προσέχθηκαν όσο έπρεπε στην Ελλάδα.




Ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά- Βενιζέλου) αρνιόταν να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις (παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα τότε έβγαινε από το Μνημόνιο…)
Ποιες ήταν οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές (που αρνιόταν η προηγούμενη κυβέρνηση;)
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει μόνο δύο: Την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τη «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».
Ο άθλιος!
·       Πρώτον, η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δεν ήταν εμμονή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήταν Ευρωπαϊκή Πολιτική («νησιωτικότητας») όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ισχύει για όλες τις απρόσιτες περιοχές της Ευρώπης και επρόκειτο να διευρυνθεί μάλιστα.




Ο λόγος είναι προφανής: σε περιοχές της Ευρώπης όπου η πρόσβαση αγαθών και υπηρεσιών είναι δύσκολη, ο μειωμένος ΦΠΑ απλώς εξισορροπεί το υψηλότερο κόστος που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές.
Και γι’ αυτό τους δίνεται έκπτωση ΦΠΑ: για να μην ερημώσουν!
Το κόστος από την πολιτική αυτή ήταν μηδαμινό! Διακόσια εκατομμύρια το πολύ! (και αν…)
Όλοι συμφωνούσαν τότε, ότι δεν ήταν θέμα «δημοσιονομικό», δηλαδή δεν επρόκειτο να ανακουφίσει το έλλειμμα ή να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη… βιωσιμότητα του χρέους!
Τότε μάλιστα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν (που αργότερα έγινε προϊστάμενος τους ο κ Μοσκοβισί) δεν υποστήριζαν την κατάργηση της «νησιωτικότητας»! Ήταν μάλιστα, το μόνο αίτημα που «έσπρωχνε» το ΔΝΤ και οι ίδιοι δεν το στήριζαν.
Ο κ. Μοσκοβισί που πήγε αργότερα στη Κομισιόν δεν ρώτησε ποτέ γιατί δεν το στήριζαν οι δικοί του; Γιατί ήξεραν πως η «νησιωτική πολιτική» ήταν σωστή Ευρωπαϊκή πολιτική.
Εν πάση περιπτώσει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όντως δεν δεχόταν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Αλλά κανείς τότε – ΚΑΝΕΙΣ! – δεν το έθεσε ως «μείζων θέμα διαφωνίας». Μόνο ο κ. Μοσκοβισί το «ανακάλυψε» τώρα.
·       Όσον αφορά τη «μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού», ο κ. Μοσκοβισί λέει απλώς…ανοησίες!
Δεν γνωρίζει καν ότι το περιβόητο email Χαρδούβελη, όπου συνοψίζονται ΟΛΕΣ οι συμφωνίες και οι διαφωνίες των δύο πλευρών (Ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας) στο τέλος της 5ης αξιολόγησης, ΔΕΝ περιλαμβάνει καμία «διαφορά» για τις συντάξεις!
Οι συντάξεις είχαν ήδη κοπεί τα προηγούμενα χρόνια, ο διαχωρισμός συνταξιοδοτικής ασφάλισης από ασφάλιση υγείας είχε ολοκληρωθεί, τα Ταμεία είχαν ήδη ενσωματωθεί οργανικά σε τρία (από… 146, ύστερα 13, ύστερα 6), είχε ολοκληρωθεί και η θεσμική-τεχνική προετοιμασία για την πραγματική ενοποίηση τους σε ενιαίο μηχανισμό συλλογής εισφορών και κατανομής πληρωμών, και η Τρόϊκα ζητούσε τότε μόνο ένα πράγμα: Να μην αυξηθούν οι συντάξεις μέχρι το 2018!
Όχι να «μεταρρυθμιστεί» το σύστημα, γιατί θεωρούνταν ότι είχε ήδη μεταρρυθμιστεί. Αλλά να μην αυξηθούν (για τα επόμενα τέσσερα χρόνια)!
Θέλετε και αδιαμφισβήτητη απόδειξη (να την τρίψετε στη μούρη του κ. Μοσκοβισί, του κ. Κατρούγκαλου, της κας Αχτσιόγλου, οποιουδήποτε τέλος πάντως);
Ο Γιάννης Βρούτσης, σημερινός (και τότε) υπουργός Κοινωνικών υπηρεσιών είχε εξασφαλίσει και «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι το 2060! Από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και την Κομισιόν!
Την ίδια την Κομισιόν, που τώρα ο υπεύθυνος Επίτροπος της στο μεταξύ, μας λέει άλλα. Προφανώς δεν το έχει πληροφορηθεί. Ούτε αυτό.
Γιατί η Κομισιόν είχε υπογράψει τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ΤΟΤΕ (και όχι τώρα, βέβαια…).
Διότι βάσει των προβλέψεων στα τέλη του 2014 – όλων των προβλέψεων: και του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ και τις Κομισιόν – η Ελλάδα θα είχε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, που με σταθερή δαπάνη των συντάξεων, το ποσοστό των πληρωμών του Προϋπολογισμού για συντάξεις επί του ΑΕΠ θα υποχωρούσε σταθερά.
Κι από 10% που ήταν το 2014, θα έπεφτε κάτω από το 6% το 2019 και γύρω στο 4% το 2022! (Δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσον όρο).
Πως θα γινόταν αυτό το «θαύμα»;
Απλούστατα θα μεγάλωνε συνεχώς ο «παρονομαστής» δηλαδή το ΑΕΠ.



Κι εφ’ όσον ο «αριθμητής» παρέμενε σταθερός, το κλάσμα θα μίκραινε συνεχώς. (Γι’ αυτό επέμεναν απλώς να μην αυξηθούν οι συντάξεις!)
Ενώ αργότερα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έκοψαν τις συντάξεις ξανά και ξανά και δεσμεύτηκαν να τις κόψουν και πάλι (αλλά αθέτησαν τη δέσμευσή τους), και παρ’ όλα αυτά, το κλάσμα παραμένει πάνω από 10%!
Γιατί απλούστατα είχαμε στασιμότητα μέχρι πέρσι και προβλέπουν αναιμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο παρονομαστής δεν αυξήθηκε.
Κι έτσι, και με μικρότερο αριθμητή το κλάσμα παραμένει ψηλό γιατί ο παρονομαστής δεν ανεβαίνει (όπως αρχικά τον υπολόγιζαν).
Δηλαδή, με ανάπτυξη γρήγορη δεν χρειάζονταν άλλες μειώσεις σε συντάξεις.
Με αναιμική «ανάπτυξη» - στασιμότητα - και να κόψεις συντάξεις, πάλι δεν αρκεί - θα χρειαστεί αργότερα να τις κόψεις κι άλλο!
Ο κ. Μοσκοβισί, όμως τα μπερδεύει. Λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αρνιόταν - να κάνει, ποιο; Αυτό που η Κομισιόν και το ΔΝΤ τότε ΔΕΝ τους ζητούσαν να κάνει γιατί δεν ήταν απαραίτητο να γίνει!
Και το απαίτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει, αργότερα, γιατί έβαλε την Ελλάδα σε ύφεση ξανά, σε στασιμότητα μετά και σε χαμηλότερη-αναιμική ανάπτυξη στη συνέχεια.
Από αυτή την τροχιά της μιζέριας πρέπει να βγούμε το ταχύτερο. (Κι αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη…)
Και από τις ανοησίες του Μοσκοβισί, βεβαίως.
(Κι όποιος έχει αμφιβολίες, μπορεί να διαβάσει προσεκτικά – ξανά – το email Χαρδούβελη. Θα φρίξει με τα ψέματα που λέγονται ακόμα και σήμερα. Και με το ότι μένουν αναπάντητα, βεβαίως…)
Και μια ο λόγος για γενικευμένα ψέματα και μισές αλήθειες.
·       Ακούμε τις τελευταίες μέρες για «πρωτοφανή κύματα καύσωνα» που πλήττουν την Ευρώπη.
--Ένα περίεργο πράγμα, όμως: Οι μέσες θερμοκρασίες όλων των βασικών Ευρωπαϊκών πόλεων – όχι σε προβλέψεις, αλλά σε πραγματικές μετρήσεις – όπως βρίσκονται στο κινητό του καθενός μας, αν προσέξετε, είναι πολύ χαμηλότερες (μέχρι 5 βαθμούς χαμηλότερες) από τα… 40αρια που μας λένε στις τηλεοράσεις. Και οι μετρήσεις γίνονται με πολύ σοβαρά συστήματα, που θεωρούνται εξαιρετικά ακριβή και αξιόπιστα!
--Και στην Ελλάδα ακόμα, ακούμε για «42 ή 43 βαθμούς υπό σκιάν», ενώ τα μετεωρολογικά στοιχεία ακριβείας, δεν έδειξαν ποτέ πάνω από 38 βαθμούς (στην Αττική τουλάχιστον)!
Ασφαλώς υπάρχουν περιοχές και σημεία μέσα στην πόλη που η θερμοκρασία ανέβηκε περισσότερο. Αλλά αυτό ΔΕΝ είναι «κλίμα» - είναι urban heating. To τσιμέντο και η άσφαλτος λειτουργούν ως «θερμοσυσσωρευτές» που φορτίζονται τη μέρα, δεν «ξεφορτώνουν» το βράδυ, κι έτσι μετά από 3-4 συνεχείς μέρες φυσιολογικής για την εποχή ζέστης (ας πούμε 37 βαθμούς), κάποια στιγμή σε ένα υπόγειο, ή σε ένα σοκάκι που το βαράει το λιοπύρι και η αντηλιά, μπορεί να ανέβει και στους 42 βαθμούς! Αλλά εδώ δεν μετράτε πια το «κλίμα». Μετράτε το urban heating την «παγίδευση θερμότητας» μέσα σε τσιμεντόκτιστα αστικά συγκροτήματα.
Κανείς δεν βγήκε να το διευκρινίσει αυτό.
·       Αλλά υπάρχουν και χειρότερα: Μάθαμε ότι «καίγονται εκατομμύρια στρέμματα βλάστησης στη Σιβηρία!»
Κι είδαμε και τάρανδους με φλεγόμενα κέρατα!
·       Πρώτον, η φωτογραφία ήταν κάπως «περίεργη»: ο τάρανδος που φλέγονταν τα κέρατά του ήταν κάπως στάσιμος και κάπως…«ατάραχος», μέσα σε ένα «περιβάλλον» όπου το γρασίδι γύρω του ήταν χλωρό και πράσινο, δεν καιγόταν (στο βάθος μόνο φαινόταν ένα φλεγόμενο δάσος).
Ύστερα όποιος το έψαξε λίγο, διαπίστωσε πως η φωτογραφία είναι γνωστή ως «ταπετσαρία» άγριας φύσης (υπάρχουν χιλιάδες αντίστοιχες) και έχει προβληθεί από παλαιότερα το ίδιο ακριβώς σκηνικό, με τον ίδιο τάρανδο στο ίδιο καταπράσινο περιβάλλον, χωρίς καμία δασική πυρκαγιά. Ούτε στο βάθος, ούτε στα κέρατά του.
Photoshop λέγεται! Και είναι πολύ διαδεδομένο σήμερα. Τα περισσότερα hoax-news (fake-news) έχουν «εικαστική υποστήριξη» από ηλεκτρονικά πειραγμένες φωτογραφίες (που προϋπάρχουν κι είναι διαδεδομένες στο διαδίκτυο) όπου προσθέτεις- κατά βούλησιν - πυρκαγιές, λοιμούς σεισμούς, καταποντισμούς και πλημμύρες.
·       Τέλος, μεγάλες πυρκαγιές στη Σιβηρία υπήρξαν φέτος! Και δεν είναι «πρωτοφανείς». Δεν γίνονται κάθε μέρα – ούτε κάθε χρόνο – αλλά γίνονταν σίγουρα και στη δεκαετία του 1920 και – κυρίως – του 1930. Απλά δεν το μάθαινε ο κόσμος τότε, γιατί δεν υπήρχε ούτε η τηλεόραση να μας το δείχνει δραματοποιημένα, ούτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε το… Photoshop να «πειράζει» τις φωτογραφίες και να «βάζει φωτιά» στα κέρατα των αγρίων ζώων.
·       Το έργο του Αμερικανού νομπελίστα συγγραφέα John Steinbeck «Τα Σταφύλια της Οργής» (Grapes of Wrath) εξελίσσεται την εποχή της Μεγάλης Κρίσης στις ΗΠΑ (δεκαετία του 1930) και σε συνθήκες αληθινά πρωτοφανούς καύσωνα για αρκετές διαδοχικές χρονιές εκείνης της δεκαετίες. Η καταστροφή των αγροτών της Οκλαχόμα τότε, οφείλεται εν μέρει στις καιρικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη και ξηρασία) και κατά το υπόλοιπο στη Μεγάλη Κρίση.
Όποιος διαβάσει το έργο αυτό παρατηρεί πως οι άνθρωποι επαναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, το θέμα του αφόρητου καύσωνα ΤΟΤΕ, γιατί υποφέρουν. Και διαπιστώνουν (από τότε), πως τέτοιες θερμοκρασίες δεν έχουν ξαναδεί όσο θυμούνται.
Η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβαινε τη δεκαετία του ’30! Ανέβαινε και τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Μετά υποχώρησε για τις επόμενες τρεις - κι ύστερα στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο «σοβαρός τύπος» (New York Times, TIME Magazine, Economist) προειδοποιούσε για επικείμενη έλευση… «νέας εποχής παγετώνων»! (mini ice age, ante portas!)
Πραγματικές μεγάλες διακυμάνσεις υπήρξαν κατά καιρούς, αλλά υπήρξε και μπόλικο alarmism...
Να συζητήσουμε λοιπόν, για τις μεγάλες διακυμάνσεις του κλίματος (ανά τις δεκαετίες και τους αιώνες και τις χιλιετίες), αλλά να αποφεύγουμε, ει δυνατόν, τις αδικαιολόγητες υπερβολές, το false alarmism, τα ανοικτά ψέματα και το… Photoshop! Ειδικά αυτό το τελευταίο.

Θανάσης Κ.

ΥΓ.1 Μόλις κυκλοφόρησε ο είδηση (και η σχετική φωτό - που ΔΕΝ είναι «πειραγμένη», όμως) ότι η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, που πήγε πρόσφατα στο Ευρω-Κοινοβούλιο κι έβγαλε λόγο και… κουνούσε και το δάχτυλο γιατί… δεν κάνουμε τίποτε να αποκρούσουμε την «κλιματική αλλαγή», εικονίζεται με μπλουζάκι της ακραίας αναρχικής οργάνωσης antifa! Και μάζευε μάλιστα, και χρήματα για τη «διεθνή των κουκουλοφόρων».
Δεν ξέρω πόσο αλήθεια είναι όλα αυτά. Να το ψάξουν. Και να το προσέξουν.
Μην αφήσουμε τώρα τους ακραίους να εργαλειοποιήσουν και το κλίμα. (Αν και φοβάμαι πως αυτό έχει ήδη γίνει…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου