16.10.12

Δεν μας έσωσαν οι Ελ, θα μας σώσει το χρυσάφι;



Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η υπερχρεωμένη Ελλάδα παράγει πετρέλαιο.
Όχι πολύ βέβαια, αλλά μόλις 2.000 βαρέλια την ημέρα, ή αλλιώς το 0.5% των αναγκών της.
Αυτά γράφει η γαλλική Le Monde, που αναφέρει πως η Αθήνα, αντιμέτωπη με την κρίση, άρχισε να ψάχνει εκ νέου για τρόπους εκμετάλλευσης  των από καιρό γνωστών κοιτασμάτων της χώρας.



Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε  διεθνείς διαγωνισμούς προκειμένου να βρεθούν εταιρίες που θα εξερευνήσουν τρεις τουλάχιστον περιοχές, όπου οι σεισμογραφικές και γεωλογικές έρευνες που είχαν διεξαχθεί στα τέλη της δεκαετίας του `90, είχαν αισιόδοξα αποτελέσματα. Πρόκειται για περιοχές στην Ήπειρο, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όμως, δεν δείχνουν να βιάζονται όσον αφορά στην εκμετάλλευσή των εν λόγω περιοχών, που υπολογίζεται ότι μπορούν να παράξουν από 50 έως 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Εκεί που τώρα στρέφεται το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών κολοσσών, είναι η θαλάσσια περιοχή κοντά στη Κρήτη, όπου μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Κύπρο και στο Ισραήλ, οι ελπίδες όλων έχουν αναπτερωθεί.
Η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS) έχει ήδη επιλεγεί, για να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή 220.000 τετρ. χλμ. που θα διαρκέσουν μέχρι και 18 μήνες.
Μια άλλη καλή είδηση για την γονατισμένη από την κρίση χώρα είναι, όπως γράφει η La Tribune, το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Ήδη η Ελλάδα παράγει βωξίτη και περλίτη, και μέχρι το 2016 θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και την Φιλανδία, που είναι η 40η διεθνώς, στην εξόρυξη χρυσού!
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο βασικός λόγος της νέας σπουδής για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, οφείλεται στην ανάγκη της Αθήνας να βρει λεφτά, και στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να  χορηγήσει δικαιώματα έρευνας κλπ σε εταιρίες, ενώ παλιότερα όλα αυτά γίνονταν με βάση το … ρουσφέτι.
Τώρα, η καναδική Eldorado Gold, και η αυστραλιανή Glory Resources, αναμένονται να εκτινάξουν την ελληνική παραγωγή χρυσού, από 16.000 ουγκιές το 2011, στις 425.000 το 2016, προσφέροντας παράλληλα τόνωση και στην τοπική αγορά εργασίας.

S.A.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου