16.10.12

Πλάκα σπάνε στο Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν


Σε ιδεολογικό πόλεμο με το Ιράν έχει επιδοθεί το μικρό κράτος του Αζερμπαϊτζάν. Ο πληθυσμός του των 9 εκατομμυρίων, που αποτελείται κυρίως από Σιίτες Μουσουλμάνους, απολαμβάνει πληθώρα πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ανεξιθρησκεία και άμεση επαφή με τη Δυτική κουλτούρα.



Το τελευταίο όπλο τους σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο, κατέφτασε στην πρωτεύουσα Baku πριν λίγες μέρες από την Καλιφόρνια με μια αρμάδα αεροσκαφών, εν μέσω πυροτεχνημάτων και φωτορυθμικών. Η επικεφαλής της μίνι-εισβολής εμφανίστηκε σε μια σκηνή κατασκευασμένη στην άκρη της Κασπίας Θάλασσας και 30.000 θαυμαστές της ζητωκραύγασαν, καθώς η διάσημη τραγουδίστρια Jennifer Lopez τους χαιρέτισε και ξεκίνησε το σόου της. Ξεσηκώνοντας τα πλήθη και, πολύ πιθανώς, εξοργίζοντας τους γείτονες αγιατολλάχ.

«Σχεδόν μπορούσες να αισθανθείς του Ιρανούς να βράζουν στο ζουμί τους,» ανέφερε ένας αξιωματούχος που παρακολουθούσε τη συναυλία της Αμερικανίδας σταρ. «Κάτι τέτοια τους τρελαίνουν.»

Εν μέρει, οι κυβερνώντες του Αζερμπαϊτζάν προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις συχνά, καθώς ευχαριστιούνται το ρόλο του κράτους τους ως το αντι-Ιράν της περιοχής και προσπαθούν να τον εκπληρώσουν όσο καλύτερα γίνεται.

Ενώ το θεοκρατικό Ιράν βουλιάζει όλο και περισσότερο στην απομόνωση και την οικονομική δυσπραγία, ο γείτονάς τους τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χτίζει δεσμούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς με τη Δύση, καθώς και οικονομικά επωφελείς αγωγούς μεταφοράς καυσίμων στην πεινασμένη για ενέργεια Ευρώπη, εκμεταλλευόμενο τα πλούσια κοιτάσματά του στην Κασπία Θάλασσα. Η κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν, σε αντίθεση με το καταπιεστικό καθεστώς του Ιράν, διασκεδάζει με τους δυτικούς καλλιτέχνες, προωθεί τον πρωταθλητισμό των γυναικών της και προσπαθεί να αποτελέσει ένα πρότυπο φιλελεύθερης μουσουλμανικής χώρας.

Και μέσα σε όλα αυτά, πριμοδοτεί και τις διπλωματικές σχέσεις με το μεγάλο εχθρό του Ιράν, το κράτος του Ισραήλ. Οι διοικούντες της χώρας αρνούνται, φυσικά, την άτυπη αυτή κόντρα με το Ιράν και επικαλούνται απλές τυπικές σχέσεις με το γείτονά τους. Παρ’ όλα αυτά, κάθε βήμα μπροστά για το κράτος του Αζερμπαϊτζάν, κάθε καινούρια οικονομική συμφωνία, κάθε νέος δεσμός με την Ευρω-Ατλαντική κοινότητα, είναι και ένα βήμα πίσω για το Ιράν, το οποίο βλέπει τους πολίτες του να δυσανασχετούν με τη σύγκριση.

Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα κράτος όπου όλα είναι αγγελικά πλασμένα. Τη διακυβέρνηση μονοπωλεί ένα και μοναδικό κόμμα και συχνά υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για διαφθορά, ενώ εδώ και 20 σχεδόν χρόνια βρίσκεται σε διαμάχη με τους Αρμένιους για την επικυριαρχία της περιοχής του Nagorno-Karabakh.

TopGunZ, από Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου