16.10.12

Οι εκλογές των ΗΠΑ είναι κρίσιμες.

Η Αμερική ζει, για τα δικά της δεδομένα, μια σκληρή και άκρως σημαντική προεκλογική εκστρατεία.
Και τα δυο κόμματα επιμένουν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και πως αυτές οι εκλογές θα ξεκαθαρίσουν ποια από τις δύο διαθέσιμες, και εντελώς διαφορετικές πορείες θα ακολουθηθεί.

 
Μήπως αυτό είναι μια υπερβολή; Μπορεί και όχι.

Όποιος από τους δυο υποψήφιους κερδίσει την προεδρία, θα κάνει τα πάντα για να εφαρμόσει την δική του πολιτική ατζέντα, η οποία διαφέρει σημαντικά σε πολλά σημεία από αυτήν του αντιπάλου του.
Οι Obama και Romney διαφέρουν στα πάντα, από την πολιτική τους για την παιδεία, και την υγεία, ως τις μεθόδους που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί η ανεργία, και για να ελεγχθεί νομοθετικά η Wall Street.
Οι φετινές εκλογές, πέρα από τις συγκεντρώσεις, τα σημαιάκια, τα ντιμπέιτ, τον χαρτοπόλεμο, και τις εκατέρωθεν επιθέσεις και προσβολές, έχουν και μια σημαντική υποφώσκουσα ουσία.
Αν, για παράδειγμα, κερδίσει ο Romney, η χώρα θα βαδίσει σε μια πολύ διαφορετική πορεία από αυτήν που θα βάδιζε με τον Obama για δεύτερη φορά στο τιμόνι.
Μπορεί οι εξουσίες του εκάστοτε προέδρου να είναι περιορισμένες, και να ελέγχονται από το κογκρέσο, τα δικαστήρια, τα ΜΜΕ, και την κοινή γνώμη, αλλά και πάλι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πανίσχυρος, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Σε γενικές γραμμές, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, προσπαθούν να εφαρμόσουν αρκετές από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις μόλις μπουν στο οβάλ γραφείο.
Και ο κάθε πρόεδρος είναι σίγουρα διαφορετικός από τον αντίπαλο τον οποίο  κέρδισε στις εκλογές.
Για παράδειγμα, πως θα ήταν άραγε η σημερινή Αμερική, αν κέρδιζε το 2008 ο John McCain;
Οι μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα υγείας που πέρασε ο Obama, όχι μόνο δεν θα είχαν υπερψηφιστεί από το κογκρέσο, αλλά δεν θα τις είχαμε καν ακουστά.
Επίσης, τι θα συνέβαινε άραγε, αν την 9/11/01, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο ξεχασμένος σήμερα Al Gore;
Μπορεί η Αμερική να μην επενέβαινε καν στο Ιράκ, και ο Σαντάμ Χουσείν να συνέχιζε να κυβερνά….
Για αυτό λοιπόν, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Η Αμερική, αλλά και ο κόσμος εξελίσσεται αλλιώς, ανάλογα με το ποιος εκλέγεται «πλανητάρχης».
Όπως λέει ο John Sides, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών  του πανεπιστημίου George Washington: « με την πάροδο του χρόνου, τα δυο κύρια κόμματα έχουν διαφοροποιηθεί σε ιδεολογικές γραμμές. Αυτή η πόλωση καθιστά τις επόμενες εκλογές ιδιαίτερης κρισιμότητας. Οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων, ειδικά στον ρόλο που θα πρέπει να παίζει η κυβέρνηση, είναι σημαντικές….». 

S.A.
Christian Science Monitor 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου