16.10.12

Την βλέπω την Κούβα να αδειάζει….


Ή αλλιώς, αποχαιρετώντας την Κούβα που ήξερες….

 Μπορεί για πολλούς από εμάς στην «αναπτυγμένη» Δύση, η Κούβα να αποτελεί έναν ονειρεμένο τουριστικό προορισμό, ή για κάποιους «ιδεολόγους» έναν επίγειο σοσιαλιστικό παράδεισο, αλλά σίγουρα, όπως γίνονταν και σε όλα τα υπόλοιπα κομμουνιστικά κράτη, οι κάτοικοί της  μάλλον κάνουν αμάν να φύγουν, για να ζήσουν κι αυτοί το «καπιταλιστικό όνειρο».


Από τον επόμενο Ιανουάριο, η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου θα είναι μια πολύ πιο εύκολη υπόθεση για τους Κουβανούς, αφού όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα πάψουν να ισχύουν οι αυστηροί περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα, όπως είναι η πανάκριβη βίζα εξόδου.
Σήμερα, για να αποκτηθεί μια τέτοια βίζα, απαιτείται πάρα πολύς χρόνος, γραφειοκρατία, και χρήματα, ενώ πολλοί «σεσημασμένοι» διαφωνούντες δεν μπορούν να την αποκτήσουν ποτέ.
Παράλληλα με την διευκόλυνση της εξόδου από πλευράς της κουβανικής κυβέρνησης, έρχεται και η Αμερική, η οποία  ανακοινώνει πως θα προσφέρει άδεια παραμονής σε όποιον Κουβανό τα καταφέρει να φτάσει μέχρι τα σύνορά της!
Έτσι, προβλέπεται σοβαρή «αφαίμαξη» στον πληθυσμό της κομμουνιστικής μεγαλονήσου της καραϊβικής.
Η απόφαση αυτή της κουβανικής κυβέρνησης είναι μια ακόμη από τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη εφαρμόσει ο Raul Castro, όμως όπως φημολογείται οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις εξόδου θα συνεχίζουν να ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι στρατιωτικοί, και οι γιατροί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Granma  της Αβάνας, το κράτος  συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα «να υπερασπίζεται την επανάσταση, από τα επεκτατικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους… για αυτό και θα ληφθούν μέτρα διατήρησης των ανθρωπίνων κεφαλαίων, και των ταλέντων που δημιούργησε η επανάσταση, και που θέλουν να μας κλέψουν οι ισχυροί…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου