11.10.12

Η μόρφωση των γυναικών, αποτελεί όπλο κατά του εξτρεμισμού.


Την Τρίτη που μας πέρασε, κάποιοι θρησκευτικά οπισθοδρομικοί Ταλιμπάν του Πακιστάν, πυροβόλησαν ένα 14χρονο κορίτσι στο κεφάλι, επειδή αγαπούσε το σχολείο, και μιλούσε για αυτό.





Μάλιστα, οι δράστες του φρικαλέου αυτού εγκλήματος φέρονται να είπαν ότι «καλά να πάθει», και αυτό «ας γίνει μάθημα για τα υπόλοιπα κορίτσια».
Σύμφωνα με τον σχολιαστή των New York Times Nicholas Kristof, υπάρχει πραγματικά ένα μάθημα στην όλη υπόθεση.
Όπως λέει, οι Ταλιμπάν γνωρίζουν πολύ καλά την καταλυτική σημασία της εκπαίδευσης των γυναικών. «Η Δύση την γνωρίζει»;
Η μάχη για τα δικαιώματα των  γυναικών είναι, λέει, η κορυφαία ηθική μάχη του αιώνα. «Πρόκειται για μια μάχη στρατηγικά πολύτιμη για την Αμερική, που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί».
Αυτός είναι ο λόγος, συνεχίζει, που οι «μεσαιωνικοί μισογύνηδες» στην Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούν θρησκευτικές σχολές στο Πακιστάν, αλλά μόνο για αγόρια.
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ξοδεύουν σε εκπαιδευτική βοήθεια προς το Πακιστάν, μόλις το 1/10 της αντίστοιχης στρατιωτικής!
Και όπως λέει ο Kristof, αυτό θα πρέπει τώρα να αλλάξει.
Μάλιστα καταλήγει πως ο μεγαλύτερος εχθρός των ακραίων Ισλαμιστών εξτρεμιστών δεν είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αμερικής, αλλά τα μορφωμένα κορίτσια, και αυτό αποδείχτηκε στη περίπτωση της απόπειρας δολοφονίας της μικρής Malala Yufsouzai.
Πάντως ο Kristof δεν είναι ο μόνος που εμπνέεται από το δράμα του 14χρονου κοριτσιού, αφού τόσο η σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Laura Bush, όσο και πολλοί άλλοι διάσημοι και μη, μεταξύ των οποίων η Hillary Clinton, αναφέρονται στον ηρωισμό της μαθήτριας με διθυράμβους.
Μάλιστα, σε άρθρο της στην σημερινή Washington Post, η Laura Bush γράφει πως «το να μιλάμε μετά από μια θηριωδία δεν αρκεί…. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τον κόσμο για αυτά τα παιδιά».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου