11.10.12

Μπλε και πράσινο μέλι!


Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο καινούριο πρωτοποριακό προϊόν. Δυστυχώς, πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση περιβαλλοντικής ρύπανσης που στρέφεται ενάντια στον δημιουργό της, τον άνθρωπο.


Στην ανατολική Γαλλία, και συγκεκριμένα γύρω από την πόλη Ribeauville στην περιοχή Alsace, πληθώρα μελισσοπαραγωγών είδε την παραγωγή τους να καταστρέφεται, αφού το μέλι που παρήγαγαν οι μέλισσές τους είχε μπλε και πράσινο χρώμα. Σε συνέχεια του βαρύ χειμώνα πέρυσι, που προκάλεσε τεράστια θνησιμότητα στις μέλισσές τους, τώρα οι παραγωγοί έχουνε να αντιμετωπίσουν και τη δηλητηρίαση των μελισσών τους από χημικά.


Περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου της εταιρίας Agrivolar, στο οποίο γίνεται μετα-επεξεργασία αποβλήτων από εργοστάσιο της Mars, όπου και παρασκευάζονται τα γνωστά καραμελάκια M&M’s. Οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό τους περνάνε φυσικά και στα απόβλητα, τα οποία μέχρι τώρα η εταιρία διατηρούσε σε ανοικτά δοχεία στους εξωτερικούς χώρους του εργοστασίου, όπου είχαν εύκολη πρόσβαση οι μέλισσες.

Η βιομηχανία διαβεβαίωσε, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, πως θα προχωρήσει σε ενέργειες για να σταματήσει το φαινόμενο. Ο διευθυντής του εργοστασίου, Philippe Meinrad, δήλωσε πως πλέον τα απόβλητα θα αποθηκεύονται στο εσωτερικό του εργοστασίου σε ερμητικά κλειστά δοχεία.



«Για μένα δεν είναι μέλι. Δεν μπορεί να πωληθεί,» δήλωσε ο πρόεδρος των αγροτών της περιοχής, Alain Frieh. Περίπου 2400 μελισσοπαραγωγοί απασχολούνται στην περιοχή παράγοντας σχεδόν 1000 τόνους μελιού.



Δαίδαλος, από RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου