19.11.12

Πάμε για παγκόσμιο πόλεμο;


Το τελευταίο διάστημα, αρκετοί σημαντικοί οικονομικοί σύμβουλοι, επενδυτές, κ.ά. προβλέπουν έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Για παράδειγμα ο Kyle Bass,  hedge fund manager, και ιδρυτής της Hayman Capital, που  γράφει στο  zerohedge:
«Χρέη αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αναδιαρθρωθούν, και εκατομμύρια προσεκτικών καταθετών θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της αγοραστικής τους δύναμης, στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους.
Ο κόσμος δεν θα τελειώσει, αλλά ο κοινωνικός ιστός των σπάταλων χωρών θα τεντωθεί στα άκρα, και ίσως να διαρραγεί.
Κοιτάζοντας προς τα πίσω, και μελετώντας την οικονομική ιστορία, ο πόλεμος πολύ συχνά είναι η εκδήλωση μιας απλής οικονομικής εντροπίας, που επεκτείνεται μέχρι την λογική της κατάληξη. Ο πόλεμος είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης».


Ο οικονομικός αναλυτής και σύμβουλος Larry Edelson, έστειλε ένα email στους συνδρομητές του με τίτλο «κύκλοι του πολέμου», όπου λέει:
«Από την δεκαετία του 1980, μελετάω τους αποκαλούμενους κύκλους του πολέμου, τους φυσικούς ρυθμούς δηλαδή που οδηγούν τις κοινωνίες στο χάος, στο μίσος, στις εμφύλιες συρράξεις, ακόμη και σε παγκόσμιους πολέμους.
Δεν είμαι ο πρώτος που αποφασίζει να ερευνήσει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιστορίας. Υπάρχουν πολλοί πριν από μένα, όπως ο Raymond Wheeler, που είχε δημοσιεύσει το πιο έγκυρο χρονικό του πολέμου όλων των εποχών, καλύπτοντας 2.600 χρόνια στοιχείων.
Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που έχουν διάθεση να συζητήσουν το ζήτημα αυτό σήμερα».
Βάσει όλων αυτών, οι προοπτικές για το 2013 είναι σκοτεινές.
Γιατί όλοι αυτοί οι οικονομικοί γκουρού να προβλέπουν πόλεμο;
Ίσως επειδή πολλοί από αυτούς που ασκούν επιρροή, κακώς πιστεύουν ότι ένας πόλεμος πάντα ωφελεί την οικονομία.
Σύμφωνα με τον διεθνή επενδυτή Jim Rogers, «Αν έχουμε εμπορικό πόλεμο, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει και σε κανονικό. Κανένας δεν κερδίζει από εμπορικούς πολέμους, εκτός από τους στρατηγούς που στο τέλος καταλήγουν να πολεμάνε τους κανονικούς πολέμους. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Η συνέχιση των οικονομικών διασώσεων στην Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει την σπίθα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου», λέει.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το χρέος, τότε επέρχεται η κατάρρευση.
Τότε είναι που όλοι αρχίζουν να ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Οι πολιτικοί αρχίζουν να τα ρίχνουν στους ξένους, και χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε σε παγκόσμιο πόλεμο.
Τέλος, όπως λέει ο Ελβετός επενδυτής Marc Faber, η αμερικανική κυβέρνηση πάντα ξεκινά νέους πολέμους, ως αντίδραση σε οικονομικές κρίσεις.
Αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί ηγέτες, λέει, είναι να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό τους, στρέφοντας την προσοχή του μακριά από την κακή οικονομική κατάσταση, ξεκινώντας πολέμους.
«Αν η παγκόσμια οικονομία δεν σημειώσει ανάκαμψη, τότε θα έχουμε πόλεμο», σημειώνει.
Τέλος, ο  Faber πιστεύει πως είναι πολύ πιθανό η Αμερική, η Κίνα, και η Ρωσία, να εμπλακούν σε πόλεμο, για χάρη των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής (εδώ)

S.A.
Global Research

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου