21.2.13

Σάλος γύρω από μια φωτογραφία.


Η φωτογραφία αυτή (Instagram), που ανάρτησε στο διαδίκτυο ένας Ισραηλινός στρατιώτης, και που δείχνει έναν μικρό Παλαιστίνιο στο στόχαστρο του τουφεκιού του, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, όπως και θα έπρεπε.

 
Το ζήτημα απασχολεί το παγκόσμιο διαδίκτυο, ενώ στο παιχνίδι μπήκαν πλέον και όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.


Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν είναι απλά αηδιαστική, αλλά και συμβολική της αναισθησίας με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις ζωές των Παλαιστινίων.
Όμως συνεχίζει να με ενοχλεί το γεγονός ότι η φωτογραφία προκάλεσε περισσότερη οργή από ότι οι συστηματικές δολοφονίες άοπλων Παλαιστίνιων αμάχων.
Που ήταν όλη αυτή η οργή τον περασμένο μήνα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν τέσσερις άοπλους Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών και παιδιά, μέσα σε μια μόνο εβδομάδα;
Που ήταν όλη αυτή η οργή όταν οι Ισραηλινοί έριξαν βόμβες σκοτώνοντας μωρά, και χρησιμοποίησαν Παλαιστίνιους άμαχους ως ασπίδες;
Η εν λόγω φωτογραφία δεν είναι, όπως πιστεύουν μερικοί, το προϊόν ενός σάπιου μήλου, ανάμεσα σε πολλούς καλούς στρατιώτες.
Είναι το προϊόν δεκαετιών απανθρωπιάς η οποία κυριαρχεί στην στρατιωτική κατοχή.
Ρωτήστε την ομάδα Breaking the Silence, που την οργάνωσαν Ισραηλινοί πρώην στρατιώτες, οι οποίοι έχουν πλέον αφοσιωθεί στο να ρίχνουν φως στον σκληρό τρόπο με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους.
«Αυτό θα πει κατοχή. Αυτό θα πει στρατιωτικός έλεγχος αμάχων…» έγραψε ένα από τα μέλη της ομάδας στο προφίλ του στο Facebook αναφορικά με την κατάπτυστη φωτογραφία.
Σίγουρα η φωτογραφία αυτή θα έπρεπε να προκαλέσει την οργή που προκάλεσε, αλλά το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και με όλα τα εγκλήματα πολέμου που προηγήθηκαν.
Μάλιστα, όποιος εκπλήσσεται από την φωτογραφία είναι παντελώς αδαής ως προς τι πραγματικά σημαίνει κατοχή.
Ανάλογες αντιδράσεις είχαν ξεσπάσει κάποτε και σε σχέση με Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι πήραν μέλη από τα πτώματα Αφγανών ως τρόπαια!
Το ίδιο είχε γίνει και τότε που κάποιο άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες φωτογραφήθηκαν να ουρούν επάνω σε νεκρούς Αφγανούς.
Εν τω μεταξύ, μόλις την περασμένη εβδομάδα μια αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ σκότωσε δέκα Αφγανούς αμάχους, μεταξύ τους πέντε γυναίκες, και τέσσερα μικρά παιδιά, και κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε….
Όπως έγραψε κάποιος στο Twitter, «δεν μας ενοχλούν οι φόνοι, αλλά οι φωτογραφίες, το κατούρημα, και η λανθασμένη χρήση της σημαίας μας».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου