5.4.13

Η «αναμάρτητη» Ευρώπη…


Μια ευρωπαϊκή ηγεσία βουτηγμένη στη σαπίλα και στη διαφθορά παραδίδει μαθήματα οικονομικής «ηθικής», με θύματα αθώους και ανυποψίαστους λαούς. 
Ελλάδα και Κύπρος έχουν μπει στο στόχαστρο των
 υπέρ  άνω υποψίας  ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς και του εξορθολογισμού «γονατίζουν» λαούς με μνημόνια και μέτρα εξαθλίωσης.
Ξεχνούν όμως ότι οι ίδιοι είναι πρώτοι διδάσκαλοι στις μίζες και στις απάτες. 


Ξεχνούν ποιοι στο όνομα των διακρατικών συμφωνιών «εκβίαζαν» ακόμα και αρχηγούς κρατών προς όφελος των επιχειρήσεών τους.
Για να θυμηθούμε λίγο...   



Ήταν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας όταν η γερμανίδα καγκελάριος περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σε μια επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούσε στη χώρα μας.
Η κα Μέρκελ λοιπόν τότε ανοιχτά και χωρίς περιστροφές είχε ζητήσει από τον έλληνα πρωθυπουργό να τελειώνει γρήγορα ο διαγωνισμός για ένα ολυμπιακό έργο και μάλιστα υπέρ συγκεκριμένης γερμανικής εταιρίας. 
Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά το γνωστό σε όλους σκάνδαλο της
Siemens και την ιστορία με τις μίζες που η ίδια η γερμανική εταιρία «έστησε» με κρυφά ταμεία.
Και πως να ξεχάσουμε τους δήθεν διεθνείς διαφανείς διαγωνισμούς που κατά έναν περίεργο τρόπο κατέληγαν πάντα στις ίδιες γαλλικές και γερμανικές εταιρίες.
Τα μεγαλύτερα ολυμπιακά έργα κατέληξαν, με αντάλλαγμα τη συγχρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση, σε συγκεκριμένες γαλλικές και γερμανικές εταιρίες.
Το αεροδρόμιο στους Γερμανούς, Μετρό και Αττική οδός στους Γάλλους. 
Τα σκάνδαλα για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν τελειώνουν εδώ.
Τον τελευταίο καιρό οι αποκαλύψεις για ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, νυν και πρώην, για συνεργάτες τους αλλά και  για στελέχη διεθνών οργανισμών έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. 
Το χορό άνοιξε ο
 πρώην γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Μπετανκούρ.
Πριν από ένα μήνα περίπου οι αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα για να διαπιστώσουν αν πράγματι ευσταθούν οι καταγγελίες ότι ο Νικολά Σαρκοζί εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση της υγείας της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας και κληρονόμου της L'Oreal προκειμένου να της αποσπάσει χρήματα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.
Την ίδια ώρα ένα ακόμη σκάνδαλο συγκλονίζει τη Γαλλία.
Πρόκειται για το σκάνδαλο Ταπί που αφορά στη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ήταν ακόμα υπουργός οικονομικών στη χώρα.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες οι γαλλικές αρχές έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα της στο Παρίσι σχετικά με την υπόθεση του γάλλου επιχειρηματία και προσωπικού  φίλου του Νικολά Σαρκοζί, Μπερνάρ Ταπί.
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της επειδή το 2008, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει μια παλιά αντιδικία που αφορούσε την πώληση από την τράπεζα
Credit Lyonnais του ομίλου Adidas, που ανήκε στον Μπερνάρ Ταπί, η Λαγκάρντ είχε εγκρίνει ένα διακανονισμό ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του επιχειρηματία. 
Και το γαϊτανάκι με τα γαλλικά σκάνδαλα δεν τελειώνει εδώ.
Ο νυν Πρόεδρος μέσα σε δύο μέρες έχει δει δύο στενούς του συνεργάτες, ο ένας μάλιστα υπουργός της κυβέρνησής του να κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.
Το πρώτο σκάνδαλο αφορά στον πρώην υπουργό Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ ο οποίος ομολόγησε  ύστερα από τέσσερις μήνες αρνήσεων, ότι διαθέτει τελικά τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.
Λίγες ώρες αργότερα και μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του γάλλου υπουργού Προϋπολογισμού για φορολογική απάτη, αποκαλύφθηκε πως ένας άλλος στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας του, είναι μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κέιμαν.
Σύμφωνα με έρευνα της
Le Monde, ο Ζαν-Ζακ Οζιέ, 59 χρόνων, πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματίας ο οποίος υπήρξε ταμίας του κ. Ολάντ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2012, είναι «μέτοχος δύο υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κέιμαν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane». 
Οσμή σκανδάλου όμως έχουμε και στη Γερμανία καθώς όπως αποκάλυψαν οι
Financial Times, η Bundesbank, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δηλαδή, ξεκίνησε έρευνα για τις κατηγορίες ότι η Deutsche Bank έκρυψε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων από πιστωτικά παράγωγα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι επιθεωρητές της γερμανικής κεντρικής τράπεζας έχουν προγραμματίσει να μεταβούν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο έρευνας για τις καταγγελίες ότι η υποτίμηση της αξίας πιστωτικών παραγώγων επέτρεψε στην
Deutsche Bank να κρύψει ως και $12 δισ. σε ζημίες, βοηθώντας την να αποφύγει μια διάσωση από την κυβέρνηση.
Όλοι αυτοί και αν όχι όλοι οι περισσότεροι από αυτούς που κουνάνε επιδεικτικά το δάκτυλο στην Ελλάδα είναι οι πρώτοι που έστηναν «δουλειές» με χρηματισμούς, διευκολύνσεις και μίζες.
Όχι μόνο δεν έκαναν τα στραβά μάτια αλλά ως άπληστα και αχόρταγα όντα έκαναν τα πάντα για να φουσκώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να προωθούν τις πολιτικές τους καριέρες. 
 
Άρτεμις Παραδείσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου