12.10.12

Κοινωνική δικτύωση και ιδιωτικότητα


Κάθε λίγο και λιγάκι, ορδές χρηστών του Facebook ξυπνούν, υποτίθεται, από το λήθαργό τους και διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Δεδομένων τα οποία οι ίδιοι βγάλανε στη φόρα!

Άλλες φορές, πάλι, σχολιαστές εφορμούν λάβροι σε οποιαδήποτε είδηση υπαινίσσεται την οποιαδήποτε χρηματική εκμετάλλευση τους από το δημοφιλέστατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ας τους θυμίσουμε πως εδώ καιρό οι δημιουργοί του είναι δισεκατομμυριούχοι. Και σίγουρα όχι από φιλανθρωπίες.

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στο δικαίωμα και το προνόμιο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ξεχάσει την ιδέα του καθήκοντος. Στην περίπτωση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, π.χ., βλέπουμε πως οι νεότερες γενιές (και όχι μόνο) έχουνε παρανοήσει το ότι είναι καθήκον δικό τους να προστατέψουν την προσωπική τους ζωή. Παρ' όλα αυτά, η γενική έλλειψη ηθικής που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία, η μηδαμινή καθοδήγηση από τους, αδαείς συνήθως, γονείς και το φαιδρό αξιακό σύστημα που καθορίζεται πλέον από τα μήντια έχουν ως αποτέλεσμα έναν ορυμαγδό πλήρους απαξίωσης της έννοιας της ιδιωτικότητας.

Προσωπικές φωτογραφίες, πολλές φορές άκρως αποκαλυπτικές ή εξαιρετικά αντιαισθητικές, αγοραία γλώσσα, ευθεία προσβολή και διαπόμπευση ατόμων και θεσμών, συνθέτουν ένα, όχι και τόσο ρόδινο, σκηνικό στη διαδικτυακή πραγματικότητα. Όλα με τον μανδύα της Ελευθερίας.

Απλά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε και να διδάξουμε πως η έννοια της Ελευθερίας περιλαμβάνει την ελευθερία του να κάνεις λάθη, να αποτύχεις, ακόμα και να αυτοκαταστραφείς. Ελευθερία σημαίνει ότι, πάνω από όλους, την ευθύνη της ζωής σου της έχεις εσύ.

Και για να ευθυμήσουμε, παραθέτουμε ένα σατιρικό σχόλιο που κυκλοφορεί στο facebook, αγνώστου συγγραφέα:


"Ενώπιον κάθε δημόσιου ή ιδιωτικού οργανισμού αυτής της γης, της Mordor, της Κοίλης Γης, της Ατλαντίδας, αλλά και εξωγήινων οργανισμών απροσδιόριστων νομικών μορφών, δηλώνω ρητά και έχοντας σώας τας φρένας ότι δεν διάβασα τους όρους χρήσης του Facebook όταν άνοιξα λογαριασμό και ας πάτησα "συμφωνώ". Επίσης, δεν διάβασα τους τροποποιημένους, κάθε εξάμηνο, όρους και ξαναπάτησα "συμφωνώ". Τέλος, εκδηλώνω την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία μου με αυτό που μόλις έμαθα, ότι δηλαδή το Facebook είναι μία ιδιωτική εταιρία με σκοπό το κέρδος και ζητώ να με κάνουν να ξαναπιστέψω ότι είναι κοινό τοις πάσι αγαθό, όπως η θάλασσα και ο αέρας.

Ούτως ειπείν, αιτούμαι να μη χρησιμοποιήσετε τις ημίγυμνες φωτογραφίες μου εναντίον μου, τις οποίες ποστάρω όποτε ψάχνω για γκόμενα ή γκόμενες, να μην βλέπετε πονηρά τις δεκάδες φωτογραφίες των γκομενών μου, για τις οποίες καμαρώνω σαν γύφτικο σκεπάρνι, να σταματήσετε να διαβάζετε όσα σαλιαρίσματα, επαναστατικά σχόλια, σούπερ αναλύσεις κλπ. κάνω καθημερινά, να σταματήσετε να κατασκευάζετε προφίλ χρήστη με βάση τα δεκάδες like που έχω κάνει σε σελίδες, προϊόντα, τραγούδια, κλπ. και γενικώς και αορίστως επιτρέψτε μου να συνεχίσω τον δρόμο μου για την Χώρα του Οζ, τη Χώρα των Θαυμάτων, τη Χώρα της ακολασίας και τη Γη της Επαγγελίας.

Για όσους δεν με πάρουν στα σοβαρά θα αναγκαστώ να επικαλεστώ: την Lex Justiniana, τη Jura novit Curia, τον Κώδικα Da Vinci, τον Κώδικα Δημοσίων Έργων, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο του Διαστήματος, το Νόμο 4000, τον Νόμο του εργάτη, το Νόμο του Ισχυρού, το Νόμο της Ζούγκλας, το Νόμο του Murphy, τον τέταρτο κύκλο της σειράς Law & Order, το Δίκαιο του Nasciturus τον Κώδικα Τιμής της οικογένειας Κορλεόνε και το Νεκρονόμικον."


Δαίδαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου