9.12.12

Ο μύθος των Christmas Blues.


Στον δυτικό κόσμο υπάρχει μια ολόκληρη παραφιλολογία σχετικά με τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών, στη περίοδο των Χριστουγέννων.
Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα περίφημα Christmas Blues, που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της μοναξιάς, της απελπισίας, κλπ όταν όλοι γύρω μας υποτίθεται πως είναι χαρούμενοι.


Τα ΜΜΕ, ο κινηματογράφος, και η λαϊκή δοξασία, τείνουν να ενισχύσουν αυτή την άποψη.
Η οποία όμως είναι μύθος!

Μια μελέτη που έκανε το πανεπιστήμιο της Pennsylvania, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία αυτοκτονιών μεταξύ 1999 και 2010 (στις ΗΠΑ), απέδειξε ότι τελικά οι μήνες Νοέμβριος, Δεκέμβριος, και Ιανουάριος είναι αυτοί με τις λιγότερες αυτοχειρίες!
Εκεί όμως που αυτές αυξάνονται αλματωδώς είναι η περίοδος της άνοιξης, και δευτερευόντως τα καλοκαίρια.
Τον Ιούλιο, οι αυτοκτονίες αυξάνονται κατά 111.3% (κατά μέσο όρο), ενώ τον Δεκέμβριο πέφτουν στο 98.1%.
Παράλληλα, αποκαλύπτεται πως στο 77% των περιπτώσεων, τα ΜΜΕ εντελώς λανθασμένα επαναλαμβάνουν και συντηρούν αυτόν τον μύθο.
Κάτι τέτοιο όμως εκτός από ανακριβές είναι και επικίνδυνο, λένε οι ειδικοί, ειδικά για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ψυχολογικά και συναισθηματικά αδιέξοδα.
Ένα άρθρο, ή ένα ρεπορτάζ, που τους κάνει να πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό για τους «πονεμένους» να βάζουν τέρμα στη ζωή τους στη διάρκεια των εορτών, μπορεί πολύ πιθανά να τους οδηγήσει στην τελική απόφαση να κάνουν το απονενοημένο διάβημα.
Για αυτό, όπως λένε οι επιστήμονες, τα ΜΜΕ θα πρέπει να αλλάξουν ρότα, και να αρχίσουν να δίνουν έμφαση στα θετικά της ζωής, και όχι στα αρνητικά της.
Όπως υποστηρίζουν, ο αριθμός των ανθρώπων που ξεπερνούν τα προβλήματά τους και προσαρμόζονται θετικά στην ζωή, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν εκείνων που παραδίδονται αμαχητί.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου