10.10.12

Το ευρωπαϊκό πραξικόπημα των Βρυξελλών.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργεί τακτικά η ευρωπαϊκή Κομισιόν δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν και παραμένουν αφοσιωμένοι στην ΕΕ. Ανταποκρίνονται όμως στην πραγματικότητα;

Ακολουθεί σχετικό άρθρο της ολλανδικής De Volksrant.




Πρόσφατα συναντήθηκα στις Βρυξέλλες με μια από τις δημιουργούς του περίφημου ευρωβαρόμετρου.
Πρόκειται για μια από τις φρέσκιες και ορεξάτες νεανικές παρουσίες, που αφθονούν στην πρωτεύουσα της ΕΕ.
Την ρώτησα πως γίνεται και το ευρωβαρόμετρο, που είναι κάτι σαν το Gallop της ΕΕ, και που μετράει τις τάσεις του ευρωπαϊκού κοινού κάθε έξι μήνες, βγάζει συνεχώς φιλοευρωπαϊκά αποτελέσματα;
Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ειδικά στις Βρυξέλλες, καθορίζουν σχεδόν τα πάντα.
Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι στην Ολλανδία για παράδειγμα υπάρχει δυσαρέσκεια για την ΕΕ, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου δείχνουν πως το 65% των Ολλανδών στηρίζουν ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή στρατηγική!

Πως γίνεται αυτό;

Κάποτε, είχα αστειευτεί λέγοντας πως ο Καρλομάγνος κυβερνούσε την Ευρώπη με περισσότερη φινέτσα απ ότι οι σημερινοί ευρωκράτες, μέσα από τους πύργους τους στις Βρυξέλλες.
Οι εν λόγω θεωρούν πως μια απλή δημοσκόπηση αρκεί για να μετρήσει την στήριξη του λαού προς τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους.
Σίγουρα ο Καρλομάγνος είχε πολλά κατά, αλλά τουλάχιστον ταξίδευε συνεχώς σε ολόκληρη την ήπειρο, διαμένοντας σε πολλά και διαφορετικά σημεία της, διαμορφώνοντας άποψη.
Μετά λοιπόν από μερικές μπύρες, η κοπέλα του ευρωβαρόμετρου μου παραδέχτηκε, ότι όντως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι πολύ συχνά ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊκά.
Όπως μου εξήγησε, αυτή και οι συνάδελφοι της διαθέτουν έτοιμα ερωτηματολόγια, που προέρχονται από τις διάφορες γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν, και που είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε η όλη παρουσίαση του ευρωβαρόμετρου να είναι φιλική προς την έννοια της Ευρώπης.

Πρόσφατα διάβασα την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν José Manuel Barroso, σχετικά με την κατάσταση της ΕΕ. Αμέσως θυμήθηκα το ευρωβαρόμετρο.
Πρόκειται για την επίσημη ανακοίνωση του (ουσιαστικού) ηγέτη της ΕΕ. Όταν λοιπόν διάβασα αυτά που προτείνει, αμέσως σκέφτηκα πως η αισιοδοξία του αγγίζει τα όρια της τρέλας, ή πως η μοναδική του πηγή είναι τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου!
Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης που έπληξε ποτέ την ΕΕ, ο Barroso προωθεί περισσότερο από ποτέ την ομοσπονδιοποίηση της ηπείρου.
Χρειάζεται πολύ τσαγανό για κάτι τέτοιο, σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι απογοητευμένοι από το ευρωπαϊκό όραμα, και που μια ολόκληρη γενιά νέων παραμένει άνεργη.
Στην ομιλία του, ο Barroso «καλπάζει» ξέφρενα προς το μεγάλο ιδανικό μιας Ευρώπης πέρα από έθνη.
Όπως λέει: «Τα έθνη-κράτη θα πρέπει να αυτοκαταργηθούν. Μόνο έτσι θα μπορέσει η ΕΕ να γίνει παγκόσμιος παίκτης. Μόνο έτσι θα διατηρηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Και καταλήγει: «Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Πρέπει να προχωρήσουμε προς μια ομοσπονδία εθνών-κρατών».
Οι ονειρώξεις αυτές των Βρυξελλών, δεν είναι παρά ένα είδος πραξικοπήματος. Δεν υπάρχει καμιά λαϊκή βάση στήριξης για μια πλήρη ομοσπονδία, ούτε καν για μια πολιτική ένωση. Και σε αυτό συμφωνούν τόσο οι εθνικές πολιτικές ελίτ, όσο και οι λαοί.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες σίγουρα δεν θέλουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, και οπωσδήποτε δεν το θέλουν και οι Ολλανδοί. Αυτό αποδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ταύτισης των Ολλανδών με την ιδέα της αυτοκατάργησης της χώρας τους ως αυτόνομο κράτος.
Βέβαια, ας μη τρομάζουμε άδικα. Το ερώτημα που τέθηκε στους Ολλανδούς, διατυπωμένο ως εξής: «η ολλανδική συμμετοχή στην ΕΕ είναι καλό πράγμα», πήρε θετική απάντηση από μόλις το 44% των πολιτών.
Η ανάλυση αυτού του ποσοστού είναι ακόμη πιο δραματική.
Το 67% όσων έχουν ανώτερη μόρφωση υποστηρίζουν την συμμετοχή στην ΕΕ, ενώ αντίθετα, αυτοί με λυκειακή εκπαίδευση συμφωνούν κατά 37%, και οι υπόλοιποι (χαμηλής εκπαίδευσης) κατά 26%.

Ο Barroso παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι όταν θέτει (στην ομιλία του) αντιμέτωπες τις «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις» με τους «εθνικιστές και λαϊκιστές».
Με αυτή του την στάση είναι ένοχος σοβαρού πραξικοπήματος εναντίον των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν μεσαία και χαμηλή εκπαίδευση, μετατρέποντας την ΕΕ σε μια «μειοψηφική εργασία» για ακαδημαϊκούς και διανοούμενους.
Οι Βρυξέλλες κάνουν κατάχρηση της ευρωκρίσης, προσπαθώντας να την εκμεταλλευτούν έτσι ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση.
Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που κάνουν είναι να προκαλούν μια αφάνταστα απρόβλεπτη πολιτική αντίδραση απέναντι στην έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ζήτω, λοιπόν, η Ευρώπη!

De Volksrant
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου