9.10.12

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία.



Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει για έκτη ημέρα τις μεθοριακές αψιμαχίες, αντιδρώντας στην  επίθεση όλμων της Συρίας πριν από μια εβδομάδα, το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να την υπερασπιστεί…


Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της βορειοατλαντικής συμμαχίας  Anders Fogh Rasmussen, το ΝΑΤΟ «έχει έτοιμα όλα τα απαραίτητα σχέδια για την προστασία και άμυνα της Τουρκίας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο …».
Παράλληλα όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, έκανε έκκληση στις δυο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gul ανέφερε πως αυτή τη στιγμή διαδραματίζονται τα «χειρότερα σενάρια» μέσα στη Συρία. Και πρόσθεσε πως είναι σε διαρκή επαφή με τον τουρκικό στρατό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της χώρας του.
Όπως είπε ο Gul, αναφερόμενος στον πρόεδρο Bashar al-Assad της Συρίας, «σύντομα θα υπάρξει μια αλλαγή, και μια πολιτική μετάβαση… η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση εναντίον της Συρίας, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή και αιματοχυσία».
Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, χαρακτήρισε τις μεθοριακές συγκρούσεις Τουρκίας – Συρίας, ως «ιδιαίτερα επικίνδυνες», προειδοποιώντας πως «ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας απειλεί την σταθερότητα ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής».
Ζήτησε μάλιστα από την Συρία να προχωρήσει σε μονομερή ανακωχή.
Εν τω μεταξύ, Σύριοι αντάρτες προχώρησαν χθες βράδυ σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του κέντρου πληροφοριών της συριακής πολεμικής αεροπορίας, όπως αναφέρει το BBC.
Το συγκεκριμένο κέντρο, αποτελεί  τον χώρο φυλάκισης και βασανισμού συλληφθέντων αντικαθεστωτικών, όπως καταγγέλλουν τα μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Συρίας.

S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου