9.10.12

Αιωνία του η μνήμη!


Σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια, δολοφονήθηκε στις ζούγκλες της Βολιβίας ο Ernesto Guevara de la Serna, γνωστός σε όλους μας ως Τσε.
Ήδη όμως από τότε, η μεγάλη αυτή επαναστατική φυσιογνωμία αποτελούσε θρύλο, όχι μόνο στη λατινική Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως κάθε μεγάλο ταξίδι, έτσι κι αυτό του Τσε, του Αργεντίνου γιατρού που παράτησε την άνεση της μεγαλοαστικής του καταγωγής, και στη συνέχεια το επιστημονικό του λειτούργημα, ξεκίνησε με ένα μικρό βήμα.
Ένα μικρό βήμα που όμως κατέληξε σε ένα τεράστιο άλμα, με μοναδικό του σκοπό την απελευθέρωση των φτωχών και των καταπιεσμένων του πλανήτη μας.
Το ταξίδι ξεκίνησε το 1956, όταν ο Τσε, παρέα με τον Fidel Castro, και μερικούς μόνο συντρόφους, διέσχισαν την Καραϊβική επάνω σε ένα καρυδότσουφλο που λέγονταν Granma, με στόχο την αποβίβαση στην Κούβα, και το ξεκίνημα ενός αντάρτικου εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα, που είχε μετατρέψει το παραδεισένιο νησί σε μπουρδέλο και άντρο της αμερικανικής μαφίας, της διαφθοράς, και των ξένων συμφερόντων.

 
Ο Τσε γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1928 στο Rosario της επαρχίας  Santa Fe, στην Αργεντινή.
Αηδιασμένος από την διεφθαρμένη χούντα που κυβερνούσε την χώρα του από τότε, ο μικρός Τσε μυήθηκε στον μαρξισμό  όντας ακόμη έφηβος.
Από μαθητής ακόμη ορκίστηκε να αφιερώσει τη ζωή του στην επανάσταση, ενώ το 1953 πήρε το πτυχίο της ιατρικής από το πανεπιστήμιο του Buenos Aires.
Στη συνέχεια συμμετείχε σε μια κομμουνιστική εξέγερση στην Γουατεμάλα, όπου και υιοθέτησε ως ψευδώνυμο (nom de guerre) το Τσε, που περίπου είναι κάτι αντίστοιχο με το δικό μας «ρε», και που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι Αργεντίνοι όταν μιλούσαν μεταξύ τους, και που έκανε εντύπωση στους υπόλοιπους ισπανόφωνους.
Όταν η εξέγερση αυτή απέτυχε, ο Τσε δεν το έβαλε κάτω, και κατέφυγε στο Μεξικό, όπου και συνάντησε για πρώτη φορά τον άνθρωπο με τον οποίο έμελε να δοξαστεί αιώνια. Τον Κουβανό δικηγόρο, και μαρξιστή επαναστάτη Fidel Castro.
Μαζί αγωνίστηκαν σκληρά στα βουνά και στις ζούγκλες της Κούβας, καταφέρνοντας τελικά, μετά από πολύ ιδρώτα και αίμα  να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς, και να αναλάβουν την εξουσία στην Αβάνα.
Ο Τσε, εκτός από ηγετική μορφή της επανάστασης, λαϊκό ίνδαλμα, και στενός σύμβουλος του Κάστρο, ορίστηκε, μεταξύ άλλων, και υπουργός Γεωργίας.
Παράλληλα με τα κυβερνητικά του καθήκοντα, ο Τσε, που είχε συνεχώς στο μυαλό του την παγκόσμια επικράτηση της επανάστασης, έγραφε και βιβλία-εγχειρίδια, χρήσιμα στα διάφορα επαναστατικά κινήματα του κόσμου.
Το 1965, αισθανόμενος ότι πνίγεται από την (επαναστατική) απραξία,  παραιτήθηκε από το υπουργικό του αξίωμα, και ταξίδεψε στην Αφρική, όπου συμμετείχε στην εκπαίδευση και την οργάνωση διάφορων απελευθερωτικών κινημάτων.
Τον Νοέμβριο του 1966 έφτασε στην Βολιβία, βοηθώντας τους εκεί αντάρτες στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς που κυβερνούσε την χώρα. Δυστυχώς, οι ντόπιοι χωρικοί δεν έδειξαν τον επαναστατικό ζήλο που ήθελε απ αυτούς ο Τσε, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην βοηθήσουν την προσπάθειά του, αλλά και να συνεργαστούν με το καθεστώς, προδίδοντας τις θέσεις των ανταρτών.
Μετά από μια σκληρή και μακροχρόνια καταδίωξη, την 7/10/67, ο Τσε και οι ελάχιστοι σύντροφοί του συνελήφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Δυο μέρες αργότερα, ο Τσε δολοφονήθηκε από στρατιωτικό εκτελεστικό απόσπασμα, μετά από εντολές των πρακτόρων της CIA, η οποία χρηματοδοτούσε, εκπαίδευε, και  ουσιαστικά διοικούσε τον βολιβιανό στρατό.
Αυτό λοιπόν ήταν το τέλος ενός από τους πλέον ολοκληρωμένους ανθρώπους που έζησαν ποτέ.
Ενός ανθρώπου που τα είχε όλα, και που τα παράτησε όλα, προκειμένου να βοηθήσει τους λιγότερο προνομιούχους συνανθρώπους του, ασχέτως εθνικότητας και φυλής.
Όποια και αν είναι η άποψη του καθενός μας για τον Τσε, η αλήθεια ήταν και θα είναι πως ελάχιστοι άνθρωποι (διαχρονικά) υπήρξαν τόσο αλτρουιστές, τόσο ανθρωπιστές, και θυσίασαν τόσα πολλά για μια ευγενή ιδέα.
Ο Τσε ήταν ένας επιστήμονας, επαναστάτης, ιδεολόγος, αντάρτης, διανοούμενος, και άλλα πολλά.
Αλλά πάνω απ όλα ήταν Άνθρωπος, και για αυτό, ακόμη και σήμερα η περίπτωσή του συνεχίζει να βάζει φωτιές απέναντι σε κάθε αδικία.
Αιωνία του η μνήμη!

Μάριος Αντύπας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου